Elfeledett novellák – “Sin Pecado Concebido” (2001)

2016/03/05 at 08:00 21 hozzászólás

spc1

Jelenleg Mexikóban José Alberto Castro tanyázik a főműsoridőben a nem valami szépen muzsikáló Pasión y poderrel, és nem volt ez másként 2001-ben sem, amikor is utoljára ott járt: a Carlos Ponce és Castro akkori felesége, Angélica Rivera főszereplésével készült Sin pecado concebido (Szeplőtelen fogantatás) hosszú évekig a főműsoridő egyik legnagyobb szégyenfoltja volt (egész pontosan a 2006-os Mundo de fierasig, amely mit tesz Isten, pont a Pasión y poder egyik verziója, haha). Forgassuk vissza az idő kerekét, és elevenítsük fel, miért is ódzkodtak annyira a fejesek másfél évtizedig attól, hogy újra a húsosfazék közelébe engedjék Castrót! (Az Elfeledett novellák rovat többi cikkét itt találjátok!)

Tudni kell, hogy a producer nem 2001-ben járt először a főműsoridőben, korábban a Valentina, a Sentimientos ajenos és az Acapulco, cuerpo y alma (a Sortilegio eredetije) is a késő esti sávok egyikében futott, így amikor az 1998-as, a 17:00-s sávban nagyon szépen teljesítő Ángela jogosan gondolhatták úgy a fejesek, hogy érdemes ismét harcba küldeni 21:00-kor Castrót nejestül-mindenestül. Nem is akármilyen írót kapott maga mellé, Carlos Olmos, a Cuna de lobos szerzője írt neki egy eredeti történetet.

spc3A TÖRTÉNET 

Adrián (Carlos Ponce) a parfümgyártással foglalkozó, dúsgazdag Martorel-család egyetlen fiúörököse, aki chicagói tanulmányairól hazatérve Mexikóba találkozik gyerekkori szerelmével, a szülei birtokán felnevelkedett, szegény származású Marianával (Angélica Rivera). Ismét fellángolnak köztük az érzelmek annak ellenére, hogy Adrián már jegyben jár a csinos, ám csak a fiú pénzére pályázó Raquellel (Itatí Cantoral).

Adrián szülei, Claudio (Orlando Carrió) és Amparo (María Sorté) látszólag boldog házasságban élnek, ám az asszony nem sejti, hogy férje megcsalja a parfümgyár legújabb termékét reklámozó modellel, Monserrattal (Montserrat Olivier). A családi üzletre ráadásul Claudio irigy fivérének, Emilianónak (Sergio Goyri) is fáj a foga, aki nem riad vissza semmilyen eszköztől, hogy keresztbe tegyen a rokonoknak és rátehesse a kezét a vagyonra. Sőt, Emiliano Adriántól nem csak a hatalmas örökségét, hanem Mariana szerelmét is irigyli, akit fiatal korában molesztált is, ezzel vetve véget Mariana és Adrián bimbózó kapcsolatának, ugyanis a lány az eset után szégyenében egy apácazárdában keresett menedéket.

A számító Raquel sem figyeli tétlenül, hogy Mariana elszereti tőle vőlegényét, Amparo és nagyanyja, doña Salud (Beatriz Aguirre) segítségével elhiteti Adriánnal, hogy gyermeket vár tőle, miközben valójában a sofőrtől, Álvarótól (Luis Roberto Guzmán) várandós. A szerelmesek útjába rengeteg akadály gördül, amíg fel nem ismerik, hogy ennyi gonoszság között csak az igaz szerelem foganhat meg szeplőtelenül.

ÉRDEKESSÉGEK

  • A meglehetősen középszerű sorozat hamar elvesztette a nézők bizalmát, olyannyira, hogy minden vele párhuzamosan futó sorozat, még a gyerekeknek szóló, délután 4-kor sugárzott Aventuras en el tiempo is kenterbe verte. Carlos Ponce és Angélica Rivera telenovellás karrierjében is sokáig éreztette hatását a sorozat, Rivera egészen a 2007-es Destilando amorig nem is játszott több főszerepet, Ponce pedig csak 2011-ben tért vissza a Televisához a Dos hogaresben (igaz, neki közben kijutott egy kis hollywood-i karrierből is).
  • A sorozat bukásában nagy szerepe volt annak is, hogy vele párhuzamosan a Tv Aztecán futó, Silvia Navarro-féle Cuando seas mía rekornézettséget szállított a csatornának. Ironikus, hogy később pont ezzel a történetnek sikerült Angélica Riverának kiköszörülnie a karrierjén esett csorbát.

spc4

  • Itatí Cantoral az 1996-os María la del barrio óta nem játszott főgonoszt, így sokakat lázba hozott a visszatérése, és bár az álszent Raquel Villavicencio karaktere a nyomába sem ért Soraya Montenegrónak, még így is a novella legemlékezetesebb figuráját hozta. A karakter halála, amelyet saját nagyanyja idézett elő, a sorozat talán egyetlen emlékezetes jelenete, nem is csoda, hogy a jelenetben játszó mindhárom színész díjat nyert érte, a meggyilkolt szerető (Luis Roberto Guzmán), a gyilkos nagymama (Beatriz Aguirre) Bravo-díjat, Itatí pedig a legjobb főgonosznak járó TvyNovelas-szobrot vihette haza.
  • Érdekesség, hogy Carlos Olmos hasonló büntetést szabott ki a La sombra del otro főgonoszának is pár évvel korábban.

spc2

  • spc5A novellában feltűnik több, mára befutott főhősnek számító ifjú titán is: az ekkor még igencsak kölyökképű Rafael Amaya, aki ma a Telemundo egyik legnagyobb húzóneve, Angélica Rivera öccsét játszotta, és itt mutatkozott be először a főműsoridőben a Lo que la vida me robó két későbbi lovagja, Luis Roberto Guzmán és Sebastián Rulli is, sőt, utóbbinak ebben a novellában is Ana Bertha Espín játszotta az édesanyját.
  • Carlos Ponce tíz évvel később, a 2011-es Dos hogaresben is Sergio Goyri riválisát alakította, ott Anahí kegyeiért folyt a harc köztük.
  • A sorozat sikertelensége ellenére a Carlos Ponce által előadott főcímdal meglehetősen kedvelt lett, a 2002-es Ponce című lemezén mariachi-változatban is meghallgatható, a Romantica hazai nézői pedig unásig hallhatták a sorozatok közötti átvezető blokkokban.
  • Ez volt az utolsó telenovella, amelyet az író, Carlos Olmos a 2003-ban bekövetkezett halála előtt képernyőre vitt.

MIÉRT FELEJTETTÉK EL?

Mondhatnánk, hogy Castro balszerencséjére már az ezredfordulón sem komálták a mexikóiak az eredeti történeteket, ám erre a Sin pecado concebidót követő El manantial máris rácáfolt, sokkal inkább arról van szó, hogy a Cuna de lobos szerzője ide vagy oda, ez a történet egyszerűen túl sablonos és jellegtelen volt a nézőknek: az egyébként tehetséges Angélica Rivera itteni karaktere eltörpült az Ángela vagy a La dueña főhősnői mellett, a közönséget pedig jobban feltüzelte a vele egy időben vetített Amigas y rivales és a Cuando seas mía. A kilencven részt megélt Sin pecado concebidót más elfeledett novellákkal ellentétben később sem szépítette meg a nosztalgia varázsa, ha valaki ma újra akarná nézni, az bizony komoly internetes ásatást igényelne.

Milyen más sorozatokról olvasnátok szívesen az Elfeledett novellák rovatban?

Entry filed under: Elfeledett novellák. Tags: .

Új főcímek: “Simplemente María” + “Sueño de amor” Premios TvyNovelas 2016 – íme a jelöltek!

21 hozzászólás Add your own

  • 1. tibitoma  |  2016/03/05 - 09:25

    A Retrato de Familiáról lehetne írni? 🙂
    Annak annyira érdekel a sztorija: összeeresztették benne Saby Kamalichot (anya) Helena Rojóval és Diana Brachóval (lányai).

    Nem lehetett olyan rossz sztori, mert egy-két évvel később:
    a) felhasználták a Marisol második etapjához is a fő szálait úgy, hogy keverték a María la del Barrio második felével (Cuando se regala un hijo)
    b) valamiért pont egy évre rá remake-elték a Cuando mi rival es una hiját, amelynek ugyanaz a fő cselekménye (anya és lánya ugyanabba a férfiba szeretnek bele)
    c) ezt a sorozatot adaptálta (azt hiszem, elsőként) a Televisa Spanyolországban, Carlos Moreno vezényletével.

    Simán megnéznék belőle egy új mexikói feldolgozást Morenótól, ebben visszahozhatná az ENDÁ-s konzervatív kisváros fílingjét:
    1. Az egyik főszálon fut az RdF
    2. Helena Rojo megkapja Saby Kamalich szerepét :), Adela Noriega visszatérhetne középkorú anyaként és mondjuk Susana González vagy a bucifejű Noriega 2.0, Marlene Favela lenne a gonoszabb húga.
    3. A másik szálon fut Szabó Magda Abigélje katolikus leányneveldébe helyezve. Horn Mici = Adela Noriega.

    Válasz
    • 2. MarcoPolo  |  2016/03/05 - 09:59

      Mindenképp felkerül a listára 😉 Mondjuk a te verziód sokkal érdekesebben hangzik 😀

  • 3. tibitoma  |  2016/03/05 - 10:56

    Ó, kösz. Valami ilyesmi szinopszissal képzeltem el:
    1. Egy eldugott kisvárosban él a barátságos, liberális gondolkodású Dona Sabina (70) a két középkorú lányával. A harmadik lánya elhunyt, annak a férjéről és a kisunokájáról semmit nem tud valami fene nagy félreértés folyamán.
    2. Sabina egyik lánya, Elena (ő Horn Mici) egy katolikus lányneveldében irodalmat tanít. A gonosz iskolaigazgató, Sor Catalina ki nem állhatja őt. Elena és a férje, Augustín kapcsolata hűvös, az asszony azonban mindent megtesz azért, hogy a tinédzser gyermekei ne érezzenek a rossz házasságból semmit. Elena nem mer elválni az urától.
    3. Diana, Elena húga egy frigid, megkeseredett asszony. Nem ment férjhez sosem. Reménytelenül szerelmes Augustínba. Elena lányát, Ceciliát megpróbálja a maga képére formálni. Cecilia sokkal jobban szereti Tía Dianát, mint a saját anyját.
    4. Egy jóképű, Elenától jóval fiatalabb doktor érkezik a kisvárosba, ő Alfredo Reyes. Az öccsét,Joaquint fölveszik a lányneveldébe angoltanárnak. (König tanár urat kettészedjük.)
    5. A 17 éves, bulizós fruska, Georgina Vidas pedig az egyik nap még Mexikóvárosban partizott, a másikban meg hirtelen az isten háta mögött köt ki. Nem használhatja sem az okostelefonját, sem az internetet, nem veheti föl a kapcsolatot a barátaival, s nem érti, mire föl ez a nagy titkolózás és hogy miért van veszélyben az élete.
    6. Cecilia és Georgina egymás legjobb barátnői, később legnagyobb ellenségei lesznek a végzős évfolyamon. Nem tudják, hogy valójában egymás unokatestvérei. (Georgina anyja Dona Sabina lánya.)
    7. Cecilia elcsábítja Alfredót és Joaquint is, miközben Elena és Alfredo között is bimbózni kezd a szerelem.
    8. Mellékszálon befigyel az engedékeny Susana novícia, aki az erkölcscsősz, a csajok életét megkeserítő Dona Catalina eltitkolt lánya.
    9. Gina természetesen Joaquinnal, az angoltanárral jön össze.
    10. Georgina apja egy, a maffiába beépült gazdag ember, aki mindig leadja a drótot a rendőröknek. Lebukott és el kellett rejtenie a lányát valahogyan. Gina egykori szerelme, Francisco meg egy olyan fiatal nyomozó, aki a maffiának dolgozik, később ő is megjelenik a városkában, hogy leszámoljon a lánnyal.

    Válasz
    • 4. MarcoPolo  |  2016/03/05 - 11:15

      Szuper! Jól érzékelem, hogy ebbe még egy kis Locura de amor/Dulce desafío is becsúszott? 😉

    • 5. tibitoma  |  2016/03/05 - 11:56

      Lehet. De az Abigél telenovellásított verziója már ezer éve ott van a régi gépemen megírva. Csak az eléggé ifjúsági.

      Rohadt mód izgat, hogy mi történik Mexikó vidéki városkáiban, szerintem ezt a fúziós történetet tök jól eladná, hogy a környezet alapvetően zárkózott, régimódi, viszont ott van a két lázadó, világiasabb figura. Elena, aki ki akar törni a besavanyodott mindennapokból és a keserű házasságából, aztán ez sem a főnökasszonyának, sem a családjának nem tetszik. Mit szólnak ahhoz a népek, hogy a tisztes családanya egy nálánál jóval fiatalabb férfival bonyolódik viszonyba? Már az sem tetszett nekik, hogy egy menő gazdag vállalkozó nejeként munkát vállalt és elment tanítani.

      Vagy ott van Gina, aki teljesen más normákhoz szokott a fővárosban. Festi magát, szórakozik, pasizik, ám ezt itt nem teheti meg, mert a közösség a szájára veszi.

  • 6. Ben Lacosta Navarro  |  2016/03/05 - 11:27

    Ó nem szerették az eredeti történeteket? Pedig pont az hogy újdonságot. A Sin Pecado concebidót én szerettem volna. Nagyon jó volt a zenéje és maga a története is. Korábban már olvastam róla és megfogott. Viszont rövid! Akkor már értem miért nem adták ki dvdn. 2001-ben a Cuando seas mía aratott hatalmas sikert. Attól még hogy SPC nem volt annyira jó még a főhősöknek nem kellett volna megszívniuk. Előfordul hogy egy sorozat nem hoz hatalmas sikert.
    Én a Mundo de fieras miatt bosszankodom! Azt úgy megnézném! Annyira jó a miliője!
    Az új telenovellák néhány kivétellel egyáltalán nem kötnek le. Valahogy nem tudom élvezni. Pl. Pasión Y Poder. Vártam, de aztán nem érdekelt. Sokkal hangulatosabbnak tartom a régebbi sorozatokat, pl. a venezuelaiakat.

    Válasz
  • 7. Ben Lacosta Navarro  |  2016/03/05 - 11:29

    A Perláról szeretnék olvasni. Igaz hogy a kedvenc sorozatom nem volt nézett???? Az hogy lehet amikor olyan modern és színes volt az argentin verzióhoz képest????

    Válasz
    • 8. tibitoma  |  2016/03/05 - 13:22

      Perla 🙂 Akkor szerettem meg Silviát és Jorge Lavatot.

  • 9. Thoom  |  2016/03/05 - 12:13

    Nekem ez a sztori epp olyan mint a canaveral… Szinte majdnem hogy megis egyezik es mikor a tortenetet ovastam ugy ereztem mintha mar lattam volna valamikor ezt a sorozatot… Nem csoda hogy a mexikóiak érdeklődése is hamar elmult biztos ok is ugy ereztek hogy ez mar tobbszor is lenyomtak a torkukon, es bar igaz hogy eredeti de nincs benne semmi olyan mi különlegessé tenne szerintem! 😊

    Válasz
  • 10. Amiga  |  2016/03/05 - 16:27

    Angelica Riverának a Destilando amor előtt 2004-ben volt még egy főszerepe a Mariana de la noche című sorozatban,igaz ott a gonosz főszereplő volt.

    Válasz
    • 11. MarcoPolo  |  2016/03/05 - 16:46

      Kérdés, ki mit tekint főszerepnek 😉
      Igaz, hogy fontos karakter volt, és elvitte a hátán a sorozatot (+főcím első hely, stb.), de mégiscsak főgonosz volt. Kb. mint itt Itatí.

  • 12. Henderson Joe  |  2016/03/06 - 12:10

    Lesz 2015-ös évértékelő?

    Válasz
  • 13. Viktor  |  2016/03/08 - 07:44

    Las Dianas:Ella Valden visszalèpett,helyette Mariluz Bermudez lesz a legfiatalabb testvèr.Mariluz amúgyis jàrt a castingon!!:-)

    Válasz
    • 14. bence1996  |  2016/03/08 - 15:12

      Okos döntés Ela Valden-től. Azt hiszem ezzel mindent elmondtam 😀

  • 15. Viktor  |  2016/03/09 - 13:04

    Las Dianas:Grettel a középső tesó!!

    Válasz
    • 16. Csabika  |  2016/03/09 - 13:26

      És pozitív ha mindenigaz. 🙂

    • 17. Thoom  |  2016/03/09 - 17:46

      És Casandra lesz a neve Elvileg! 😊

    • 18. Csabika  |  2016/03/09 - 19:07

      Igen Igen 😀

    • 19. Bogy  |  2016/03/09 - 20:50

      Én kifejezetten örülök ennek a hírnek. Szeretnék egy ‘pozitív Grettelt’ is látni végre…csak kár hogy Mejíánál tehetem majd meg…

    • 20. Csabika  |  2016/03/09 - 21:49

      Ha jobban belegondolunk a negatív karakterekből már kihozott mindent, a szarkeverő Maria, és az őrült gyilkos Virginia után már minden negativ szerep csak önismétlés lenne.
      Viszont pozitív szerepben ( legalább is amit eddig alakított ) nem igazán tudott kiemelkedni, sőt meglehetősen felejtős volt a játéka.

  • 21. Krisztina  |  2016/03/12 - 12:20

    Én ezt szívesen megnézném. Az előzetesek alapján jó.

    Válasz

És te mit gondolsz?

Subscribe to the comments via RSS Feed


Kérdezz-felelek

Jelenleg Mexikóban

17:00: Despertar contigo
19:00: Vino el amor
20:00: Tres veces Ana
21:00: Mujeres de negro
22:00: Yago

Hamarosan Mexikóban

október 31. Sin rastro de ti (21:00)
november 21. La candidata (21:00)

Archívum