A Televisa gyöngyszemei – 4. Nemzetközi sikerek (1979-1988)

2008/12/27 at 08:09 Hozzászólás

María Rubio, a novella-történelem leggonoszabb főgonosza

A ’80-as évekre a telenovella műfaja elkezdi meghódítani a nemzetközi piacokat, így a tévénézők világszerte elkezdenek azonosulni a szereplőkkel és a történetekkel. A Los Ricos También Lloran (1979) máig az egyik nemzetközileg legsikeresebbnek számító telenovella, de az évtized végére már olyan országokba is eljutnak a Televisa sorozatai, mint Kína, a Közel-Kelet vagy éppen Közép-Európa országai. Megjelenik a videókazetta, amely lehetővé teszi a telenovellák rögzítését, Mexikóban koncertezik a Queen, mint első külföldi banda, megszületik pár fiatal tehetség összeállásával az ország kedvenc együttese, a Timbiriche, 1989-ben pedig ledől a berlini fal.

A korszakban valóban szinte csak sikersorozatokról beszélhetünk, melyek már nem csak a mexikói, hanem a nemzetközi közönséget is meghódították.

 

Az évtized sikerei és klasszikusai:

Viviana (1978) – Fsz.: Lucía Méndez, Héctor Bonilla, Producer: Valentín Pimstein

Lucía Méndez, az évtized egyik legnagyobb dívájának első sikersorozata, egy becsapott szegény lányról szól, aki megtanul szembeszállni az őt lenéző magasabb osztály-beliekkel. A Camila c. 1998-as novella eredetije.

Los Ricos También Lloran (A gazdagok is sírnak) (1979) – Fsz.: Verónica Castro, Rogelio Guerra

Az egyik legismertebb novela rosa, melyben a szegény főhősnőt befogadja egy gazdag család, kiknek fiával románcba bonyolódik, később pedig elveszíti újszülött fiát, akivel csak annak felnőttkorában találkozik. Ez a szerep tette halhatatlanná Verónica Castro nevét, később pedig ennek alapján készült a María la del Barrio c. 1996-os klasszikus.

Colorina (1980) – Fsz.: Lucía Méndez, Enrique Álvarez Félix, Producer: Valentín Pimstein

Nagy társadalmi visszhangot keltő sorozat, melyben Lucía Méndez egy kabaré táncosnőjét játssza, akit szerelme anyja lefizet, hogy születendő gyermekükkel tűnjön el, később pedig két másik fiút is örökbefogad, így a sorozat végéig titokban marad, melyikük is valódi fia. 2002-ben Salomé címen ismét feldolgozták.

El Hogar que yo robé (Az otthon, melyet elraboltam) (1981) – Fsz.: Angélica María, Juan Ferrara, Producer: Valentín Pimstein

Egy egoista nő arra kényszeríti hasonmását, hogy vegye át a szerepét családjában, amíg ő szeretőjével szórakozik, ám arra nem számít, hogy a hasonmás beleszeret a férjébe. A La Usurpadora (1998) eredetije.

El Derecho de Nacer (A születés joga) (1981) – Fsz.: Verónica Castro, Salvador Pineda, Producer: Ernesto Alonso

A nagysikerű novella az 1966-os eredeti második, és legsikeresebb változata. Legutóbbi remake-je, a 2001-es változat Kate del Castillóval és Saúl Lizasóval nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Chispita (Lángocska) (1982) – Fsz.: Lucero, Angelica Aragón, Producer: Pedro Damián

Egy gyereksorozat, melynek főszerepében feltűnt egy tehetséges 13 éves kislány, Lucero, akiről nem is sejtették, hogy egy évtized múlva az ország kedvence lesz – immár felnőttként.

Bodas de Odio (A gyűlölet esküvői) (1983) – Fsz.: Cristian Bach, Frank Moro, Producer: Ernesto Alonso

Kosztümös telenovella egy érdekházasságnak induló szerelemről. Az Amor Real (2003) eredetije.

El Maleficio (Boszorkányság) (1983) – Fsz.: Ernesto Alonso, Jacqueline Andere, Producer: Ernesto Alonso

Legendás sorozat, melyben egy özvegyasszony férjhez megy egy titokzatos milliomoshoz, akiről kiderül, hogy valójában egy boszorkánymester, aki ezoterikus machinálással szerezte meg a vagyonát, sőt szeretné, ha új felesége fia a tanítványa legyen. Egyelőre még nem kacérkodott senki a feldolgozásával, noha ami késik, nem múlik, tekintve, hogy a korszak szinte minden sikeres sorozatának született azóta remake-je.

Vivir un Poco (Élni egy kicsit) (1985) – Fsz.: Angélica Aragón, Rogelio Guerra, Producer: Valentín Pimstein

Egy chilei sorozat feldolgozása, melyben egy nőt ártatlanul börtönbe zárnak egy gyilkosságért, amit nem ő követett el, s mikor kiszabadul, minden áron fel akarja kutatni a valódi gyilkost és visszanyerni gyerekei szeretetét, akik eddig halottnak hitték. A La Madrastra (2005) eredetije.

Tú o Nadie (Te, vagy senki) (1985) – Fsz.: Lucía Méndez, Andrés García, Producer: Ernesto Alonso

Egy fiatal lány férjhez megy egy milliomoshoz, ám az nem az, akinek mondja magát. Az Acapulco, Cuerpo y Alma (1995) eredetije.

Cuna de Lobos (Farkasok bölcsője) (1986) – Fsz.: María Rubio, Diana Bracho, Alejandro Camacho, Producer: Carlos Tellez

Minden idők legjobb novellájaként tartják számon, valamint a főgonoszt, Catalina Creelt (María Rubio) minden idők leggonoszabb főgonoszaként. A sorozat egy intrikus és domináns nőről szól, aki semmitől sem riad vissza, hogy céljait elérje, sőt, bűnös szerelmet érez saját fia iránt, ami lassan rögeszméjévé válik és igazi sorozatgyilkossá teszi. Már sok éve folyamatosan hallani, hogy szeretnék feldolgozni, ám eddig még nem találtak senkit, aki méltó lehetne eljátszani María Rubio hírhedt szerepét.

Pobre Juventud (Szegény fiatalság) (1986) – Fsz.: Alberto Mayagoitia, Producer: Carla Estrada

Az első fiataloknak szóló sorozat, és Carla Estrada producer első novellája is, aki abból a szempontból is történelmet írt, hogy ő volt az első női producer a telenovellák történetében.

Quinceañera (Tizenöt éves lány) (1987) – Fsz.: Adela Noriega, Thalía, Ernesto Laguardia, Producer: Carla Estrada

A nagy sikerű juvenil-sorozat indította el útjára Adela Noriega és a fiatal felfedezett, Thalía karrierjét is, akik két 15 éves barátnőt játszottak, akik felnőtté válásukkal szembesülnek. A sorozat remake-je a Primer amor (Első szerelem – 2000) Anahíval, Kuno Beckerrel és Ana Layevskával.

Rosa Salvaje (Vadrózsa) (1987) – Fsz.: Verónica Castro, Guillermo Capetillo, Producer: Valentín Pimstein

Verónica Castro utolsó nagysikerű novellája, mely egy fiúnak öltözött fiatal lányról szól, akit egy fiatal ficsúr elcsábít, csakhogy nővéreit bosszantsa vele.

Amor en Silencio (Csendes szerelem) (1988) – Fsz.: Erika Buenfil, Omar Fierro, Arturo Peniche, Producer: Carla Estrada

Carla Estrada egyik legnagyobbra értékelt novellája, melyben egy süket fiú beleszeret saját féltestvérébe.

Simplemente María (Egyszerűen csak María) (1989) – Fsz.: Victoria Ruffo, Manuel Saval, Producer: Valentín Pimstein

Egy indiánlány története, aki teherbe esik, ám az apa nem akarja elvenni feleségül, így egyedül kell boldogulnia, amíg nem talál valakit, aki tényleg szereti. Victoria Ruffo első és legnagyobb sikere.

Lucía Méndez Verónica Castro

A korszak csillagai:

Az évtizedet egyértelműen a két nagy díva, Lucía Méndez és Verónica Castro rivalizálása határozza meg, ennek ellenére világsikerű sorozatokat sikerült eladni a nevükkel. Az évtized végére azonban újabb sztárok születnek, közülük a legkiemelkedőbbek Edith González, Erika Buenfil, Leticia Calderón és Victoria Ruffo. Valentín Pimstein és Ernesto Alonso produceri egyeduralma megszűnni látszik olyan új, fiatal producerek megjelenésével, mint Emilio Larrosa, Juan Osorio és Carla Estrada.

 

A TvyNovelas-díj:

Az évtized első felében, egész pontosan 1983-ben megszületett a TvyNovelas-díj intézménye, melyet a népszerű, telenovellákkal foglalkozó magazin, a TvyNovelas alapított, s mely ettől az évtől kezdve értékelte az adott évben gyártott televisás sorozatokat, és díjazta a legjobb színészeket, színésznőket, külön a pozitív és negatív karaktereket, valamint nem elhagyagolható a legjobb telenovella-kategória sem. Azóta minden évben megválasztják az év telenovelláját, a ’80-as években ezt a magas tiszteletnek örvendő címet a következő sorozatok nyerték el:

1983. El Derecho de Nacer (Ernesto Alonso)

1984. Bodas de Odio (Ernesto Alonso)

1985. La Traición (Ernesto Alonso)

1986. De pura sangre (Ernesto Alonso)

1987. Cuna de Lobos (Carlos Tellez)

1988. Quinceanera (Carla Estrada)

1989. Amor en Silencio (Carla Estrada)

 

Folyt.köv.

Entry filed under: Egyéb.

A Televisa gyöngyszemei – 3. A felívelés (1969-1978) A Televisa gyöngyszemei – 5. A csúcson (1989-1998)

És te mit gondolsz?

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kérdezz-felelek

Jelenleg Mexikóban

17:00: Despertar contigo
19:00: Vino el amor
20:00: Tres veces Ana
21:00: Mujeres de negro
22:00: Yago

Hamarosan Mexikóban

október 31. Sin rastro de ti (21:00)
november 21. La candidata (21:00)

Archívum