10 televisás színész, akiket az Azteca futtatott fel

2016/07/26 at 08:00 8 hozzászólás

BettyMonroeSueno

Ha a jelenleg futó három televisás premier szereposztására pillantunk, láthatjuk, hogy a Canal de las estrellas-nál kinevelt, a ranglétrát végigjáró színészek helyett gyakorlatilag mindenhol olyan húzónevekbe botlunk, akik a Televisa legfőbb konkurenciájánál, a Tv Aztecánál kezdték a pályafutásukat: a Las Amazonasban nemcsak a főhősök, Danna García és Andrés Palacios, hanem a főgonoszt alakító Gabriela Vergara is korábban az Azteca sorait erősítették, akárcsak a Sueño de amor főhősnője, Betty Monroe, valamint az El hotel de los secretos női főszereplője, Irene Azuela vagy az ugyanott fontos karaktert alakító Carlos Rivera. A készülő Despertar contigóban egyenesen odáig “fajultak” a dolgok, hogy szinte már nagyítóval kell keresni a televisás neveket a sok aztecás arc között.

A jelenség nem újkeletű, hiszen az Azteca 1993-as létezése óta gyakori, hogy egy-egy nagyobb sztár egyik csatornától a másikhoz vándorol, sőt jellemzően a Televisát hagyták ott a kevésbé megbecsült sztárok (a teljesség igénye nélkül Angélica Aragón, Aylín Mujica, Lorena Rojas, Mauricio Islas, Edith González vagy Gabriela Spanic) a jobb gázsiért vagy szerepajánlatokért. Idén azonban feltűnően megnőtt a Televisánál kopogtató ex-aztecások száma, ami több okra is visszavezethető. A tovább után ezeket fejtem ki, valamint felidézzük tíz olyan átigazolás történetét is, amelyek nélkül a Televisa mai arca is egészen máshogy festene. (További tízes listás cikkeket találtok ezen a linken!)

Elöljáróban leszögezném, hogy nem tartom ördögtől valónak a színészi vérfrissítést, sőt, a színészek szabad mozgása rendkívül pozitív fejlemény a korábbi exkluzív szerződések és gyártói “röghöz kötések” világában, ahol akár évtizedekig is tiltólistára kerülhetett valaki, ha éppen szerződésszegést követett el (jó példa erre Eduardo Yáñez, akinek nevét, miután szerepelt a Telemundóhoz köthető Marianelában, tizenkét évre kitörölték a Televisa kollektív emlékezetéből, csak 2006-ban nyert “bűnbocsánatot”).

A Televisába irányuló mostani aztecás színészáradat mögött azonban mocskos anyagi érdekek húzódnak, és koránt sem az vele a Televisa célja, hogy ifjú tehetségekkel töltse fel foghíjasnak nem éppen mondható társulatát. Köztudott, hogy az Azteca évek óta csődközeli állapotban van, a gyártó által bemutatott telenovellák száma évi 2-3 produkcióra apadt, így nem meglepő, hogy a színészeik ugranak minden lehetőségre, csak hogy dolgozhassanak, na és ki ne akarna a Televisánál, a spanyolajkú világ legsikeresebb gyártójánál szerepelni? A Televisa érdekei pedig pont azt diktálják, hogy minél több színészt “vegyenek el” az Aztecától, ezzel ugyanis két legyet ütnek egy csapásra: egyrészt teljesen ellehetetlenítik a konkurenciát azzal, ha nem csak a húzóneveiket, hanem a mellékszerepekben bejáratott színészeiket is átcsábítják, másfelől ezeket a színészeket jóval olcsóbban tudják a saját produkcióikban alkalmazni, mint a sajátjaikat, hiszen velük nem állnak kizárólagos szerződésben, azaz nem kell akkor is fizetni őket, amikor nem dolgoznak.

A dolog több kérdést is felvet: vajon érdemes-e aztecás színészekkel feltölteni egy novellát, ha a kapott színészeket a közönség még nem ismeri? Nem veszélyes taktika-e a főhősök kivételével minden szerepre egy még nem kipróbált arcot szerződtetni, mint a Despertar contigóban? Elég-e, ha az átcsábított színésznek voltak már sikeresnek mondható telenovellái ahhoz, hogy a Televisánál egyből főszerepben dobják a mély vízbe mint Betty Monroe-t? Végül: érdemes-e a hűséges színészek kizárólagos szerződéseit visszamondani, csak hogy így spóroljanak a gázsikon? Vizsgáljuk meg a jelenséget a korábbi átigazolások tükrében!

Silvia-Navarro

1. Silvia Navarro

Akinél nem kétség, hogy a Televisa jó vásárt csinált az átigazolással, az Silvia Navarro, aki jelenleg már ötödik televisás főszerepére készül a La candidatában, és ő sem panaszkodhat, hiszen mind a négy eddigi televisás produkciója (Mañana es para siempre, Cuando me enamoro, Amor bravío, Mi corazón es tuyo) kimondottan sikeresnek volt mondható. Őt egyértelműen vitathatatlan színészi kvalitásai emelik ki a mezőnyből, erre ékes példa az is, hogy eddigi karrierje során csak főszerepei voltak (ezzel talán csak Lucero vagy Blanca Soto büszkélkedhet az ő korosztályából). Silviánál az is sokat nyomott a latba, hogy már nemzetközileg is ismert volt, amikor 2008-ban csatornát váltott, és még az sem zavarta a fejeseket, hogy korábban, még az Azteca színeiben többször is tett olyan nyilatkozatokat, amelyek a Televisára nézve degradálóak voltak, miszerint ő nem akar a sztárok csatornájánál (Canal de las estrellas) dolgozni, ha ezt megteheti a színészek csatornájánál is.

DavidZepeda

2. David Zepeda

Silvia Navarro férfi megfelelőjének is tekinthetjük  David Zepedát, aki gyakorlatilag attól a pillanattól kezdve húzónév, mióta Carla Estrada 2009-ben behozta a köztudatba a Sortilegio főgonoszaként, azóta gyakorlatilag sorra kapta a szerepeket, 2011-től pedig a főszerepeket is, amelyekből már ő is az ötödiket “tapossa” a Tres veces Anában. Az ő népszerűségét nemzetközileg valószínűleg az Acorralada (Sarokba szorítva) alapozta meg, de színészként az Aztecánál is szép utat járt be az 1999-es Marea bravától kezdve első főszerepéig a 2006-os Caminos cruzadosban. Tagadhatatlan azonban, hogy karrierje csúcspontjára a Televisa juttatta, az ő segítségükkel kezdhetett bele énekesi karrierjébe is, népszerűségén pedig a tavalyi pornóbotránya sem ejtett nagyobb csorbát.

danna-garcia-620x336

3. Danna García

Ha azokat a színésznőket kellene felsorolni, akik nagyjából minden nagyobb társaságnál alakítottak már főszerepet, valószínűleg Danna García biztos eleme lenne a listának, hiszen az eredetileg kolumbiai származású színésznő az RCN-nél, a Venevisiónnál, a Telemundónál, az Aztecánál és a Televisánál is megfordult már. A Pasión de gavilanes-szel elért világhír után nem volt kérdés, hogy előbb-utóbb rá is lecsap a Televisa, ez 2008-ban történt meg, ahol az Un gancho al corazónban esett át a keresztségen Sebastián Rulli párjaként, azóta a Qué bonito amorban és most a Las amazonasban is főhősnőt alakíthatott, de Salvador Mejía a Lo imperdonabléba is beszuszakolta egy epizódszerepben. Nála az aztecás neveltetés annyiban sántít, hogy karrierje legnagyobb részét a Telemundónál töltötte, Mexikóban mégis az Azteca színeiben vált ismertté, a tévénézőket azonban ez láthatóan nem zavarja, még ha nem is lett szupersztár az országban, produkciói hellyel-közzel megállják a helyüket.

MARK-TACHER

4. Mark Tacher

A Bűnös vágyakból ismerős lovag karrierje jó példa arra, hogyan épít be lassan a Televisa egy jó színészt a produkcióiba és juttatja el a főszerepig. Mark testvérével, Alan Tacherrel együtt jó ideig az Azteca sorait erősítette, főszerepet játszott többek között a Súbete a mi moto című sorozatban és egy rövid kitérőt a kolumbiai RCN-nél is tett, ahol szintén főszerepe volt a rendkívül sikeres La hija del mariachiban (a Qué bonito amor eredetijében). A Televisához Pedro Damián révén került, aki a 2009-es Verano de amorban adott neki lehetőséget, majd jött a Para volver a amar Giselle González-szel, ahol már majdhogynem főhősi rangra emelkedett. Angelli Nesma volt eddig a legkegyesebb hozzá, aki az Abismo de pasiónban a B-szerető Gael, majd a Que te perdone Diosban a főhős szerepét bízta rá. Igaz, hogy utóbbi nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de Tacher nem panaszkodhat, izgalmas karakterei voltak Rosy Ocampónál is a Que pobres tan ricosban és az Antes muerta que Lichitában is, most pedig szintén egy érdekes figurát játszhat el a Mujeres de negróban.

claudia_alv-movil

5. Claudia Álvarez

Az itthon jelenleg a María főhősnőjeként látható színésznő 31 éves korában került a Televisához, háta mögött több jelentős szereppel, az Aztecánál játszott főgonoszt (Pobre diabla) és főhősnőt (Bellezas indomables) is. A 2011-as El equipo című sorozat után máris a Dos hogaresben találta magát egy szimpatikus szerepben, majd a Porque el amor manda és az Hasta el fin del mundo producerei is lehetőséget adtak neki egy-egy formabontó karakter megformálására. Az, hogy Ignacio Sada tavaly leszerződtette a María főszerepére, sokak szerint nagy hiba volt és a színésznőnek várnia kellett volna egy jobb lehetőségre, azonban tagadhatatlan, hogy nemzetközileg sokkal ismertebb, mióta a Televisa produkcióiban szerepel, még ha nem is mindig a legmegfelelőbb szerepajánlatokra mond igent.

Adriana-Louvier-confirma-su-participacion-en-la-telenovela-Corona-de-lagrimas

6. Adriana Louvier

Nagyot kaszált a váltással a második televisás főszerepére készülő Adriana Louvier is, akit néhány éve még Gabriela Spanic lányaként ismertünk meg az Emperatrizban (jó, tudom, a Lorenzo asszonyában is ott volt főszerepben), azóta azonban a Corona de lágrimas és a Quiero amarte gonoszai után, és főként a Yo no creo en los hombres főhősnőjével sziklaszilárd karriert alapozott meg magának a Televisánál, és azért is van nagy szerencséje, mert a gyártónak az ő életkorát és habitusát megkívánó szerepekre nem volt saját, erős színésznője. A Sin rastróval, ami egy rövid, magas költségvetésű sorozat lesz, minden bizonnyal még magasabbra tud majd törni.

ninel

7. Ninel Conde

Áttérve azokra a színészekre, akiknek még nem adatott meg, hogy főszereplőt alakítsanak, említést kell tenni Ninel Condéról is, aki inkább megjelenésével mintsem színészi kvalitásaival hívja fel magára a figyelmet. Ő azért is lóg ki a sorból, mert valójában a Televisánál kezdte, kisebb szerepei után azonban az Azteca karolta fel, ahol igazán a Mint a filmekben című novella főgonoszaként vált ismertté. A Televisa 2004-ben nyitott neki újra ajtót, ahol aztán rendre olyan karaktereket kapott, ahol vagy énekesnői vonásait tudta megcsillogtatni (Rebelde, Fuego en la sangre), vagy kinézetére játszottak rá a rendezők (Mar de amor, Porque el amor manda). Annak idején Juan Osorio – valószínűleg félig viccből – bedobta a nevét a Mi corazón es tuyo rúdtáncos főhősnőjének szerepére, ám szinte borítékolható, hogy Ninelnek inkább a bulvár és a “jó nős” imidzs kimaxolása jut a jövőben is.

Salvador-Zerboni-600x366

8. Salvador Zerboni

A Televisa ügyeletes szőke rosszfiúját itthon jelenleg az A que no me dejasban láthatjuk, de megfordult már az Abismo de pasión, a Quiero amarte és a Libre para amarte szereposztásában is. Annak idején ő is az Aztecánál indította a karrierjét a 2003-as Machosban, de aztán hamar a Televisánál találta magát, noha az évek során a Telemundónál a La reina del surban és a kolumbiai La mariposában is megfordult. Zord fizimiskája őt valószínűleg a negatív karakterekre predesztinálja, de ezen a területen szinte minden őshonos televisás kollegájánál hitelesebben mozog.

lisset

9. Lisset

A Televisa színészgárdájának egyik legsokoldalúbb színésznőjével minden producer jól járt, hiszen annak ellenére, hogy Lisset nem feltétlenül az a “született főhősnő”-alkat, a 2010-es csatlakozása óta a legkülönfélébb mellékszerepekben tudta magát kipróbálni, és szinte kivétel nélkül minden alakítása emlékezetesre sikerült: a Para volver a amarban fiatal szerető, az Amor bravíóban elveszett feleség, a Lo que la vida me robóban elveszett lány, a La sombra del pasadóban jóságos nagynéni, az A que no me dejasban pedig mellőzött szerető képében tudott bizonyítani. Érdekesség, hogy ő a telenovellák mellett sok egyéb területen otthonosan mozog, volt már zsűritag tehetségkutatóban, műsorvezető, színházi színésznő és énekesnő is. Az ő karrierjét is az Azteca egyengette egészen 1999-es indulása óta, tény azonban, hogy a Televisa sokkal nagyobb nemzetközi népszerűséghez juttatta.

lisardo-conductor-hoy-624x351

10. Lisardo

Lisset-tel nagyjából egy időben, 2010 körül kezdett a Televisánál kiteljesedni a spanyol Lisardo Guarinos karrierje, ami nem meglepő, hiszen akkoriban egy párt alkottak. Lisardo ugyan már 2003-ban feltűnt a Bajo la misma pielben (Carlos Moreno spanyol kapcsolatai révén, akihez azóta is többször visszatért), erős akcentusát azonban sokáig nem tudta levetkőzni. Ennek ellenére szinte azóta is folyamatosan dolgozik, a Televisa egyik legfoglalkoztatottabb gonosz szereplőjévé lépett elő az évek során, emlékezetes karakterei voltak az Alma de hierróban, a Corazón salvajéban vagy a Cuando me enamoróban. Annak ellenére, hogy a kezdetektől ott volt az Azteca színészeinek sorában, róla is elmondható, hogy a Televisánál tudott igazán népszerű és foglalkoztatott színésszé válni.

barbara-mori-regresa-a-la-tv-620x336

+1: Bárbara Mori

Az Aztecánál korábban több főszerepet (Azul tequila, Súbete a mi moto) is jegyző Bárbara Mori 2004-ben a Rubíval jött, látott és győzött, talán pont az tette igazán maradandóvá a nevét, hogy a csúcson hagyta abba, hiszen telenovellában azóta sem láthattuk a színésznőt, utoljára a Dos Lunas című 2014-es, 13 epizódos szériában tűnt fel.

A fentiekből is kitűnik, hogy az átigazolt színészek többsége kevés kivétellel ugyanúgy végigjárta a szamárlétrát, mint a háztáji színészek, csak akkor kaphattak elsőre főszerepet, ha az korábbi munkásságuk alapján indokolt volt. A kritikák, miszerint például Betty Monroe érdemtelenül jutott főszerephez, abból a szempontból persze érthető, hogy sok televisás színésznő régóta vár hasonló lehetőségre (ők például), és elég bicskanyitogató, hogy a Televisa ráadásul az ő szerződéseiket nyesegeti ahelyett, hogy velük töltené meg a sorozatait.

Úgy érzem, a dolog nyitja az arányokban rejlik: a producerek tisztánlátásán múlik, hogy az újonnan kapott munkaerőt milyen arányban vetik be “élesben”, egy kipróbált főhős, mint pl. Erick Elías párjaként például nem olyan kockázatos egy “friss húst” bedobni, de ha egyetlen ismerős arc sincs a szereposztásban, az ugyanúgy visszatetsző lehet a közönség szemében, legyenek bármilyen jó színészek is az új arcok. Olyan időket élünk, ahol nem elég egy jó történet, a szereposztás tekintetében is érdemes biztosra menni, így nem lepne meg, ha a jövőben sok vita övezné még ezt a témát. Ti mit gondoltok?

Entry filed under: Tízes listák.

Hírek – 2016. július 25. A három Ana már célba vette Mexikót

8 hozzászólás Add your own

 • 1. Amiga  |  2016/07/26 - 09:57

  Úgy tudom Altair Jarabo is az Aztecánál kezdte!

  Válasz
  • 2. MarcoPolo  |  2016/07/26 - 10:27

   Így van, neki is volt ott két kisebb szerepe, mielőtt a FonoVideón keresztül bejutott a Televisa-berkekbe 😉

 • 3. Ben Lacosta Navarro  |  2016/07/26 - 18:13

  Gabriela Vergara venezuelai színész. A Venevision-nál kezdte. Barbara Morit a magyar nézők pedig a Női pillantás című sorozatból ismerhetik. Egyébként meg történt egy fontos eset. Ana Colchero még szerződésben volt a Televisával amikor az Azteca-nál forgatta a Nada Personalt. A Televisával nagyon elszállt a ló. Tényleg mocskos mindaz amit csinál. Nem értem miért kellett állandóan belerúgni az Aztecából. Ami a legaljasabb húzásuk volt az a La Fuerza del Destino cím melyet szépen lenyúlt tőlük. Aljasok és pénzéhesek! De főleg Carla Estrada az!

  Válasz
  • 4. Ben Lacosta Navarro  |  2016/07/26 - 18:16

   Jav: Belerúgni az Aztecába.

 • 5. Ben Lacosta Navarro  |  2016/07/26 - 18:20

  És az újabb sorozataik vége szinte mindig brutális. Ahogy a gonoszok megfizetnek az rettenetes! Pl. az A que no me dejas. Olyan jól indult, aztán jól tönkre vágták az egészet!

  Válasz
 • 6. Gaskó  |  2016/07/26 - 22:44

  Többükről nem is tudtam, hogy jártak az Aztecánál. Eddig kevés Aztecas novella ment nálunk. A Romantica adón nem láttam őket. A Perlából láttam elég sok részt a Viasaton, de nem tetszett, nagyon lassan haladt előre a cselekmény. Az RTL adta a Senorát, az még viszonylag jó is volt, s legalább nem nyújtották el, mint a rétestésztát.

  Válasz
 • 7. szabina333  |  2016/07/27 - 01:39

  Diego Olivera-t is idedobtam volna, ha már Silviával nyitottál. Navarro-Olivera-Germenos trió nagyon jó sorozatokban szerepelt az Azteca színeiben, kiemelném a mexikói Montecristot, amibe én olyan 2007-2009 között valahol beleszerettem és azóta is bármikor le tudok elé ülni! Diego is megkapta már a maga főszerepeit, pozitív és negatív karaktert egyaránt (2x játszotta el César Évora anno méltán népszerű karaktereit) de hogy őszinte legyek Aztecas korában volt színészi kvalitásai csúcsán! Most is nagyon jó, fejlődőképes, nem sablonos, de mivel van összehasonlítási alapom, néha azt a teljesítményt várnám vissza, amit a Montecristoban nyújtott.

  Válasz
  • 8. Ben Lacosta Navarro  |  2016/07/31 - 01:03

   A Silvia Navarrós Montecristót megnézném én is! 🙂

És te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Kérdezz-felelek

Jelenleg Mexikóban

17:00: Despertar contigo
19:00: Vino el amor
20:00: Tres veces Ana
21:00: Mujeres de negro
22:00: Yago

Hamarosan Mexikóban

október 31. Sin rastro de ti (21:00)
november 21. La candidata (21:00)

Archívum