“Don’t call my name, don’t call my name…” – a Televisa névválasztásairól

2016/07/17 at 08:00 19 hozzászólás

alejandro

A telenovellákkal kapcsolatos negatív kritikák állandó eleme a röhejes, többtagú nevekre való hivatkozás, és valljuk be, sokszor valóban megmosolyogtató és életszerűtlen, ha például a hősnő bármilyen élethelyzetben (szerelmi vallomás, emberrablás, dühkitörés, gyermekáldás) percenként hozéármándózza vagy gusztávóádolfózza le szívszerelmét, és a rövidítés kósza gondolata sem merül fel benne. Mindezek ellenére a Televisa napjainkra eljutott odáig (a többi gyártó persze ebben is megelőzte), hogy a főhősök nem feltétlenül María Akárkik és José Valamik, sőt urambocsá’ becézik is egymást, mint például az A que no me dejasban Mau és Vale. A tovább után számba veszem, hogy ebben az évezredben melyek voltak a legnépszerűbb nevek a főhősöket és a főgonoszokat illetően, közben pedig egy kis játékra is invitállak titeket a nevekkel! Jó olvasást!

nojuan

Elöljáróban le kell szögeznünk, hogy a spanyolajkú országokban egyáltalán nem szokatlan jelenség, ha valaki több keresztnevet visel, sőt bizonyos szempontból logikus is, ha belegondolunk, hogy az azonosítást jelentősen megkönnyíti, ha nem csak Kovács Istvánok és Nagy Bélák jelennek meg számolatlanul a nyilvántartásokban (bocs az Istvánoktól és Béláktól), hanem mondjuk az apja keresztnevén túl az illető felveszi a keresztszülei vagy a védőszentje nevét is, nem is beszélve az apai és anyai vezetéknévről (így lett például Pablo Picasso teljes neve Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, amelyben a Szentháromság és Nepomuki Szent János is megjelenik, persze ez egy kirívó példa).

A mexikóiakra jellemző mély vallásosság természetesen a névadásban is visszaköszön, így abszolút nem meglepő, hogy a széles néprétegeket megcélzó telenovellákban a katolikusoknál igencsak népszerű María (Mária) és José (József) neveket igenis előszeretettel megjelenítik valamilyen formában a főhősök nevében is.

FÉRFI NEVEK

A ’90-es évekre jutott el odáig a Televisa, hogy szabályosan sportot űztek abból, hogy a férfi nevek esetében a Juan (János), José (József), Carlos (Károly) és Luis (Lajos) nevek eddig még nem használt kombinációit állítsák elő, a rózsanovellákban kifejezetten kritérium volt, hogy a szőke hercegek kettős nevet viseljenek, így születtek sorra a Juan Albertók, Luis Davidok, José Luisok, Fernando Josék és Luis Gustavók. Sokszor persze nem voltak elég körültekintők az alkotók, pl. Mauricio Islas és Fernando Colunga is eljátszott egy-egy Luis Fernandót, Leticia Calderón kétszer volt szerelmes José Armandóba (az Esmeraldáén kívül a Prisionera de amor főhősét is így hívták), Arturo Penichének pedig egyenesen két Carlos Alberto jutott. Fernando Colunga a rekordtartó abból a szempontból, hogy neki eddigi karrierje során összesen hat kettős nevű karaktere volt.

Persze voltak ellentendenciák is, Ernesto Alonso például ragaszkodott ahhoz az elvhez, hogy a sorozatok szereplői igenis hétköznapi neveket viseljenek, így nála csak szimpla Gabrielák, Antoniók, Luisok és Renaták szaladgáltak. Persze utolsó munkájában, a Barrera de amorban neki is becsúszott egy Luis Antonio, de ott kompenzált azzal, hogy őt az igencsak anti-főhős típus, Sergio Reynoso játszotta.

JÁTÉK 1Kitalálod a főhős neve alapján, melyik Televisa-sorozatról van szó? A megfejtést a nevek után írtam fehérrel, kijelölve elolvasható!

grid-cell-4663-1422053275-13Carlos Alberto (María José, 1995/La intrusa, 2001)
Carlos Manuel (Abrázame muy fuerte, 2000)
Carlos Daniel (La usurpadora, 1998)
José Andrés (Marisol, 1996)
José María (La dueña, 1995/Rafaela, 2011)
José Manuel (Velo de novia, 2003)
José Enrique (Morelia, 1994)
José Armando (Esmeralda, 1997/Prisionera de amor, 1994)
José Luis (Soñadoras, 1998)
José Miguel (Soy tu dueña, 2010)
José Ángel (Amores verdaderos, 2012)
Luis David (Sin ti, 1997)
Luis Miguel (Siempre te amaré, 2000)
Luis Ángel (Te sigo amando, 1997)
Luis Fernando (Preciosa, 1998/María la del Barrio, 1996)
Luis Gustavo (Nunca te olvidaré, 1999)
Juan Alberto (Vivo por Elena, 1998)
Juan Carlos (La casa en la playa, 2000/Por ella soy Eva, 2012)
Juan Daniel (Mi querida Isabel, 1996)
Juan José (Bajo las riendas del amor, 2007)

Juan Miguel (Cuidado con el ángel, 2008)
Juan Cristóbal (Mundo de fieras, 2006)
Jorge Miguel (Salud, dinero y amor, 1997)
Jorge Luis (María Mercedes, 1992)
Víctor Manuel (El privilegio de amar, 1999/Mar de amor, 2009)
Fernando José (Rosalinda, 1999)
Julio Alberto (Inocente de ti, 2004)

A tendencia aztán a 2000-es évek elérkeztével gyorsan kihalt, hiszen az alkotók is felismerték, hogy valóban nevetséges, ha minden második sorozatban a sztereotípiákkal találkozik az ember, így ezek után néhány kivétellel csak akkor került kettőzött nevű férfi főhős a sorozatokba, ha szándékosan rá akartak erősíteni a műfaji előítéletekre (mint például Nathalie Lartilleux rózsanovellái esetében) vagy amikor a nosztalgia-faktorra játszottak (Soy tu dueña). Az utolsó kettős nevű férfi főhős a 2013-as Qué pobres tan ricos Miguel Ángel-je volt, ez a kombináció viszont annyira közkeletű Latin-Amerikában, hogy már fel sem kapják rá a fejüket.

sebastian-rulli-620x345

A 2000-es évek a klasszikus, egyszerű férfinevek diadalát hozták, ahogy a férfi főhősök is kezdtek egyre realisztikusabb karakterekké válni. Az új korszak egyértelmű divatneve az Alejandro (Sándor) lett, amelyet 2000 óta nem kevesebb, mint tíz hős viselt, jelenleg is így hívják a Las amazonas vagy itthon a María főhősét. Kissé lemaradva követi őket a Santiago, a Gabriel és a Daniel, melyeket szintén legalább ötször ellőttek. Jellemző, hogy a férfineveknél kerülik a különleges vagy rideg hangzású neveket, a fő kritérium, hogy barátságos, esetleg jól becézhető legyen (Maximiliano – Max, Alejandro – Alex, stb.). Néha persze erre is akad ellenpélda, a legkülönlegesebb férfifőhős-nevek az utóbbi időben talán a Jerónimo (Cuando me enamoro) és az Iker (Ni contigo ni sin ti) voltak.

d47f6f4193070e485fca4a2de2e18ab9

NŐI NEVEK

A nőknél a María teljhatalmát senki nem kérdőjelezi meg, ez is előfordult már a telenovella-gyártás közel hatvan éve alatt majd’ minden létező kombinációban (María Elena/Fernanda/Isabel stb., a Lazos de amorban egyből hárman voltak), egy valamire való rózsanovella például ritkán engedi meg magának azt a luxust, hogy a főszereplőnőt ne Maríának hívják (vagy legalább ne a Maríából képzett valamilyen változat, pl. Marina, Mariana, Marisol, Mariela, Marimar, Maricruz, stb. legyen a hölgy neve). A María ezen kívül a bibliai konnotációk miatt a gyermekét elhagyó/elvesztő anyakarakterekre is ideális választás, erre is láttunk számtalan példát.

A női neveknél inkább az az érdekes, hogy a készítők előszeretettel alkalmaznak beszélő neveket, azaz a női főhősök névválasztása sokszor utalás a történetre is, ezen kívül alkalmasak arra is, hogy a főhősnők pozitív kvalitásaira irányítsák a figyelmet (Flor = virág, Paloma = galamb, Esperanza = remény), esetleg a rájuk váró küzdelmekre (Victoria = győzelem).

JÁTÉK 2 – Találd ki, mely televisás főhősnőket és mely neveket takarják a definíciók! Megoldás fehérrel a leírás mögött!

 1. Tengeri csillag – a főhősnő a parton nőtt fel, lételeme a tenger. (Estrella Marina – Mar de amor, 2009)
 2. Smaragd – a főhősnő zöld szemére, valamint a születésekor fontos szerepet játszó smaragd fülbevalóra utal. (Esmeralda – Esmeralda, 1997)
 3. Hajadon, szűz – a gazdag, idős férfivel házasságra lépő, de magát neki soha oda nem adó főhősnő beszélő neve. (Virginia – La intrusa, 2001/La esposa virgen, 2005)
 4. Keresztény, Krisztushoz tartozó nő – utalás arra, hogy a főhősnő egy pap gyermeke. (Cristina – El privilegio de amar, 1998)
 5. Vándormadár, zarándok – a főhősnő folyamatos “úton-levését” szimbolizálja, aki egy cirkuszi társulattal utazik. (Peregrina – Peregrina, 2005)
 6. Sirály, a madár, amely a legnagyobb viharokat is átvészeli, akár a tengert is átszeli, akárcsak az itteni főhősnő a kedvese után. (Gaviota – Destilando amor, 2007)
 7. Jelentése lovász, híres viselője az amazonok királynője – a görög mitológiából ismerős név a férfiak világában boldogulni kénytelen főhősnő hányattatott sorsát jelképezi. (Hipólita – Alborada, 2005)
 8. Bibliai név, egy táncosnő viselte, aki tálcán kínálta fel Heródesnek Keresztelő Szent János fejét. (Salomé – Salomé, 2001)
 9. Jelentése újjászületett, utalás arra, hogy szüleitől elrabolták, majd egy másik családnál kellett új életet kezdenie. (Renata – Cuando me enamoro, 2010)

A női nevek a 2000-es évektől kezdve egészen változatosak voltak, a divatból nem mentek ki a Maríák sem (a Simplemente Maríánál például nem sokat agyaltak a neveken, a María-Alejandro páros a legnagyobb biztonsági játék evör), de a legnépszerűbb névnek mégis a Valentina bizonyult, amelyet hat főhős viselt ezidáig (nem véletlenül, hiszen bátrat jelent),  illetve népszerű még az Isabel/Isabela is, amelyet inkább olyankor lőttek el, ha több női főhőse is volt egy sorozatnak (Amorcito corazón, Muchachitas como tú, Niña amada mía, stb.).

Néha az írók meglehetősen szokatlan nevekkel rukkolnak elő (lásd az El manantial két verziójában szereplő Alfonsinát vagy Aldonzát, az inkább gonoszságot sugalló Lucreciát a Mi pecadóban, de ott az indián eredetű Aymar és Amaya, vagy a Por un beso hősnője, Azucena is), illetve az angolszász tendenciákat igyekeznek követni (Nicole, Nikki, Liz, Melissa, stb.).

enhanced-21255-1420662361-1

FŐGONOSZOK

Az igazi név-kavalkád azonban a női főgonoszoknál keresendő, itt máig nem ment ki a divatból az, hogy a női főgonosznak hatalmat sugárzó, lehetőleg ritka neve legyen. Nem ritka az sem, hogy férfi nevekből képzett, dominanciát sugalló, rideg neveket kapnak (Carlota, Bernarda, Eduarda, Leonarda, stb.), de mivel többnyire gazdag családból származó nőkről van szó, a leggyakrabban a közönséges Maríákkal szembeállítható, “sznob” hangzású keresztnevet viselnek valamilyen hangzatos családnév társaságában. Egy Soraya Montenegro máris félelemkeltőbb, mint egy szimpla Ana Pérez, nem igaz? Csak néhány példa: Apolonia, Imperia, Joselyn, Raiza, Minerva, Maximiliana, Malvina, Roxana, Dinorah, Deborah, a sor a végtelenségig folytatható.

Bízom benne, hogy tetszett nektek ez a kis összeállítás, mivel nagy utónév-junkie vagyok, szívesen beszélgetek tovább a témáról a kommentek között! Nektek mik a telenovellás nevekkel kapcsolatos tapasztalataitok?

Entry filed under: Uncategorized.

Magyar hangja…? #9 – Helena Rojo Hírek – 2016. július 19.

19 hozzászólás Add your own

 • 1. Villano  |  2016/07/17 - 11:43

  Az Alejandro valahogy tényleg a legnyerőbb választás. Jól hangzik és rövidíthető is.. Én azon lepődnénk meg amikor a főgonosz lett María (LOKELA). Vagy annak valamilyen formája (Maripaz – LFDD vagy a legfurcsább Maripili – Huerfanas). A Venevision főgonoszai is kaptak eléggé erőltetett neveket / Sheron,Octavia,Maria Inmaculada,Pasionaria,FIONA../ kedvenceim a rövid,jól hangzó nevek voltak pl Pecados ajenos – Ines vagy a Siempre tuya Acapulco – Iran

  Válasz
 • 2. Gaskó  |  2016/07/17 - 12:05

  Marco számára talán nem meglepő, de számomra a “Carmina” névnél nincs ridegebb, ha a főgonosz karakteréről van szó.
  Érdekes, hogy a Yo compro… főgonosza pl egyszerűen Matilde volt, amely név nekem mindig inkább a kedves kis házvezetőnő karakterrel párosult, nem pedig egy arisztokrata nővel. De mégis tökéletesen illett Alma Murielhez (R.I.P.), aki számomra az egyik Nr.1. ha villana-ról van szó, főleg a Yo compro-s karaktere.

  Válasz
  • 3. ms  |  2016/07/17 - 16:58

   Az LDP-ben Azela Robinzon Carminájától most is kiráz a hideg.

 • 4. Regina  |  2016/07/17 - 12:06

  Kedves Marco!
  Szuper érdekes cikk lett. Gratulálok!
  Lenne egy ötletem/kérésem
  Nem írnál egy cikket a hamarosan induló Izaura Tv-ről? Érdekelne a véleményed róla. Milyennek találod a logót? Milyen premierekre és ismétlésre számítasz…stb. Várom a válaszod 🙂

  Válasz
  • 5. bence1996  |  2016/07/17 - 12:44

   Én is kíváncsi vagyok a véleményedre az Izauratv-vel kapcsolatban, Marco 🙂 jó kis cikk egyébként.

  • 6. MarcoPolo  |  2016/07/17 - 13:14

   Írni fogok róla, ha eljutok odáig 😉

 • 7. Viktor  |  2016/07/17 - 12:58

  Ejj skacok a dèlutàn hat,helyi idő szerint mikorra esik??Mert ma van az UCHED finàlèja,ès nèzni akarom.:'( 😥
  Valaki közületek követte a sorozatot??
  Lertilleux most egy darabig nem lesz kèpernyőn ugye??Valaki tudja,hogy a Camino után mik a tervei??

  Válasz
  • 8. MarcoPolo  |  2016/07/17 - 13:44

   Lartilleux nem az a pihenős fajta 😁 elvileg a María la del barrio újrája vagy a La calumnia (María Emilia, querida) lesz a következő sorozata, mindkettőt Carlos Romero adaptálja, a főhősnőre pedig pont Perronit szemelte ki Varangyné 😉

 • 9. Viktor  |  2016/07/17 - 13:13


  Na ezért nincs Peperroni asszonyság….Turnézik,meg új albumon dolgozik!!:D Milyen jól áll neki a szőke 😀

  Válasz
 • 10. Thoom  |  2016/07/17 - 13:40

  Az Alejandrot tenyeg nagy előszeretettel adoamnyozzak a fohosnek kivancsi lennek hogy illene egy Villanohoz 😂 a kettős keresztnevek mellett a masik nagy kedvencem a borzasztó hosszúsági kettos vezeteknevek. Pl Altamirano del castillo vagy Prado Castello (ami meg jol is hangzik) Alvarez del castillo stb. Igaz hogy a gazdag családok megsem viselhetnek magukon egy Martinez vezeteknevet de.. Pl ott volt az egyszeru Bracho vezetéknév ami nekem kifejezetten tetszett anno 😁 a cikk szerintem is jol sikerult Marco Gratula 😁

  Válasz
 • 11. Viktor  |  2016/07/17 - 15:59

  http://www.heyespectaculos.com/television/2077-gaby-spanic-podria-regresar-a-televisa
  Valaki segitene ezt a cikket röviden magyarra forditani??

  Válasz
 • 12. mandi28  |  2016/07/17 - 23:34

  Ez tök jó kis cikk lett, mert bennem föl sem merült hogy már ez is a tudatosság benne hogy a név választás esetleg a sorira utalna. A férfi névnél nekem is az egyszerűbb nevek mint az Alejandro, Pablo, Cristobal jönnek be. A kettős neveknél kiráz a hideg 😃

  Válasz
 • 13. RózsákKirálynője  |  2016/07/18 - 22:35

  Nagyon örülök, hogy ilyen klassz cikkeket kreálsz nekünk Marco. Szeretem olvasni a blogodat! Csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy Maite a Lucrecia nevet egy legendás római hölgyről kapta, akit megerőszakoltak.

  Válasz
 • 14. Regina  |  2016/07/19 - 12:08

  Augusztus 14-től indul az Izaura TV
  További hírek a csatornáról és a premierekről -> http://dtvnews.hu/hirek/meryem-uzerlive … -izaura-tv

  Válasz
 • 15. Gaskó  |  2016/07/19 - 12:49

  Az Izaura TV első kínálata:

  http://24.hu/media/2016/07/19/augusztusban-indul-az-izaura-tv/

  La viuda joven
  La Esclava Blanca
  Gecenin Kraliçesi

  Ezekkel indul útjára az új csatorna. Ha jól értelmezem egyelőre csak kb 750 ezer háztartásban lesz elérhető.
  A fentebbi sorozatok közül a krimis (Júdás asszonya-szerű) jellegű La viuda joven érdekelne leginkánn.
  Dunnyus! Nálad elérhető lesz a csatorna?

  Válasz
 • 16. Ben Lacosta Navarro  |  2016/07/19 - 13:17

  A La Viuda Jovennek nagyon örülök! Krimisorozat lesz! És venezuelai!
  Egyébként a cikket olvasva a venezuelaiak is használtak kettős neveket. Pl. Csábító napsugárban: Luis Alejandro, Armando Jose. Armando Santaluciát Marta néha Armando Josénak hívta.
  Őszintén szólva örülnék ha nem csak a Televisa dolgairól esne szó mert semmbe van véve a többi társaság. És ez nem fer dolog.

  Válasz
  • 17. Gaskó  |  2016/07/19 - 13:21

   A blog cime is Televisa Hirblog, de senki nem akadályoz meg senkit, hogy a többi társasággal is foglalkozó blogot szerkesszen…

 • 18. Gabino  |  2016/07/19 - 13:24

  De akkor a T-Homenál nem lesz elérhető a csatorna?

  Válasz
 • 19. Ben Lacosta Navarro  |  2016/07/19 - 13:25

  Tudom kedves Gaskó de lehet arculatot is váltani. Ez a Televisa őrület kicsit már túlzás. nem bántásképpen írom de Marco olyan jó cikkeket tud írni ahogy én is. Lényeg a sokszínűség.

  Válasz

És te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Kérdezz-felelek

Jelenleg Mexikóban

17:00: Despertar contigo
19:00: Vino el amor
20:00: Tres veces Ana
21:00: Mujeres de negro
22:00: Yago

Hamarosan Mexikóban

október 31. Sin rastro de ti (21:00)
november 21. La candidata (21:00)

Archívum