10 televisás sikertörténet, amiből mi kimaradtunk

2014/06/27 at 19:54 29 hozzászólás

ana-brenda-contreras-es-maricruz-630x362

Az utóbbi években igazán nem lehetett oka panaszra a telenovella-rajongóknak, hiszen azok a Televisa-sorozatok, amelyek nem csak Mexikóban népszerűek, hanem a nemzetközi eladási listákat is vezetik, előbb-utóbb hozzánk is elérkeznek. Nem kellett sokat várni például arra, hogy a Maricruzmánia sok egyéb ország után hazánkat is elérje, és hogy itthon is folytassa szárnyalását, de más példák is akadnak, hiszen az utóbbi időben jellemzően minden olyan Televisa-sorozatot láthattunk, ami egy kicsit is sikeresebb volt az átlagnál odakint. Ez az “idilli” állapot azonban nem tart régóta, van jó pár olyan klasszikusnak is nevezhető történet, amelyek Magyarországot valamilyen oknál fogva elkerülték, most ezek közül szemezgetek, jó olvasást!

rogelio-guerra-02_ampliacion

1. Los ricos también lloran (A gazdagok is sírnak) (1979)

Verónica Castro és Rogelio Guerra sorozata gyakorlatilag az egyik legfontosabb sarokkő a Televisa történetében, hiszen ennek a sorozatnak a világsikere szimbolizálja a gyártó előretörését Mexikó és Latin-Amerika határain kívül is. Az egyszerű rózsanovellát, melyben egy árva lány beleszeret a gazdag fiúba, több, mint 150 országba eladták és 25 nyelvre lefordították. A történet az első teleregények között szerepelt, amelyet a Franco-diktatúra utáni Spanyolországban is bemutattak, természetesen kirobbanó sikerrel, ahova a nyolcvanas évek végén érkezett el, jelezve ezzel azt, hogy csaknem tíz évvel premierje után is kelendő portéka volt. Nálunk valószínűleg csak azért nem szerepelt az első telenovellák között, mert a műfaj hazai begyűrűzésekor szinte még csak a kosztümös történetekkel azonosították a telenovella fogalmát, és a kínálatból akkor csak a Megveszem ezt a nőt! tűnt az itthoni piacra is alkalmas sorozatnak. Kárpótlásul viszont 2001-ben örülhettünk a remake-jének, a Maríának.

cuna-de-lobos

2. Cuna de lobos (Farkasok bölcsője) (1986)

Szimplán minden idők legjobb televisás sorozataként szokás emlegetni Carlos Olmos sorozatát, amely halhatatlanná tette Catalina Creel karakterét és egyúttal María Rubio nevét a szemtapaszos főgonosz szerepében, de egy sor más színész (Alejandro Camacho, Diana Bracho, Rebecca Jones, Gonzalo Vega) pályáját is megalapozta. Az intrikus fordulatokban bővelkedő “családregény” stílusa leginkább a Dallashoz közelít, de mivel nálunk a ’90-es évek elején abszolút az amerikai sorozatok domináltak ebben a műfajban, érthető, hogy a csatornák figyelme nem akadt meg ezen a novellán. (Egyébként a nemzetközi eladások terén jóval kevesebb babér termett neki a kritikai sikerénél.)

1229661174420_f

3. Rosa salvaje (Vadrózsa) (1987)

Verónica Castro csaknem tíz évvel a Los ricos… után is még partiképes főhősnőnek bizonyult, így Valentín Pimstein ennek a novellának a főszerepét is nekiadta Guillermo Capetillo oldalán, aki még ’79-ben a fiát játszotta. A taktika bejött, hiszen mikor a keleti piac megnyílt a Televisa előtt, a Los ricos… sikereit egyből egy hasonló stílusú történettel sikerült meglovagolni. Ezenfelül a mexikói nézettségi örökranglistán a Rosa salvaje szerepel az első helyen több mint 60 pontos átlagnézettségével, amely ugyan még az előző nézettségmérő rendszer nyilvántartásából származó adat, de mindenképp figyelemreméltó eredmény. Hozzánk azon egyszerű oknál fogva nem érkezhetett meg, hogy a Televisa sorozatai egészen az Esmeraldáig hidegen hagyták a hazai tévéket.

cuoreselvaggiocorazonsa

4. Corazón salvaje (Vad szív) (1993)

Pedig ha valami illett volna a Rabszolgasors, a Megveszem ezt a nőt!, A kisasszony és társaik által kikövezett útba, az José Rendón ’93-as kosztümös eposza lett volna, amely a Televisa egyik legemblematikusabb múltidéző drámájává nőtte ki magát. Sokan ugyan túlhype-oltnak érzik a hajóskapitány és az apácának álló főhősnő szerelmét körüllengő fanatizmust, de tény, hogy Edith Gonzáleznek és a megboldogult Eduardo Palomónak máig vitathatatlanul ez a legnépszerűbb sorozata tengeren innen és túl, így nem is csoda, hogy milyen össznépi felhördülés kísérte a 2009-es remake-et, amelyet mi is láthattunk.

lasos

5. Lazos de amor (A szeretet kötelékei) (1995)

Nem is igazán a nemzetközi siker miatt van helye a listán Lucero hármasikreinek (hiszen ez a novella sem jutott el annyi helyre, mint a saját korában a María-trilógia például), sokkal inkább a történet miatt, ami a maga idejében egyedülállónak számított, ez volt ugyanis az első olyan sorozat, ahol a főszereplő három különböző karaktert formált meg, ez pedig nem csak a kameratechnika, hanem a színészi játék szempontjából is nagy kihívás volt, Lucero pedig remekül vette az akadályokat. Sok vélemény egyébként a sztori unalmasságát emeli ki, ami egy mai néző szemével érhető is lehet, de biztos vagyok benne, ha nálunk előbb kezdődik a Televisa-sorozatok hőskora, a Lazos de amor sem marad ki a szórásból.

24112010_072139

6. Marisol (1996)

Akárcsak a Marisol, amely valóban kirobbanó siker volt mind Mexikóban, mind a nemzetközi porondon, ez a novella tette ugyanis igazán ismertté Erika Buenfil nevét és emelte egy csapásra nemzetközi szinten is Leticia Calderón vagy Victoria Ruffo mellé. Akkoriban divatos volt, hogy a szegény hősnőnek legyen valamilyen testi hibája, Marisol arcán például egy hatalmas heg éktelenkedett. A történet maga nem nagy kunszt, tipikus rózsanovella, több Inés Rodena-sztori fúziója, többek között a Los ricos también lloran egyik etapja is megjelenik benne, így nem csoda a világsiker. Hozzánk maximum akkor érkezhetett volna el, ha az itteni pionír sorozatok valamelyikének valamelyik főhőse (Thalía, Colunga, Calderón, Carrillo) játszott volna benne, hiszen a sztárkultusz akkoriban még nagyobb vásárlóértéket vont magával.

tresmujeres

7. Tres mujeres (Három nő) (1999-2000)

Az ezredforduló legnézettebb mexikói sorozata egy másik Erika Buenfil-novella volt, amely új szemszögből szerette volna megmutatni a kor asszonyát, a naiv szegény lányok helyett tanult fiatal nők, házasságtörő asszonyok álltak a sztori középpontjában. Az újszerű tematika meghozta a gyümölcsét, a sorozat idősávjához képest (17:00) kimagasló átlagnézettséggel (22.7) futott, ami folyamatos hosszabbításokat eredményezett, így végül a novella egy éven át a képernyőn volt, és a fél Televisa megfordult benne. Mivel a tv2 akkoriban ész nélkül vette a televisás novellákat, viszonylag meglepő, hogy erre nem csapott le, de valószínűleg az ismeretlen arcok és a maratoni hosszúság miatt nem kaptunk ebből sem.

tumblr_ms9rdc3SsX1sdlu9mo9_1280

8. Amor real (Igaz szerelem) (2003)

Carla Estrada kosztümös novellája minden listán az élen végzi, a napokban egy fórumon az elmúlt 15 év legjobb televisás novellájává válaszották, valószínűleg nem alaptalanul. Az Adela Noriega és Fernando Colunga cívódó kapcsolatát elmesélő történet sok rajongó szívében kitüntetett helyet foglal el, a magyar rajongók pechjére azonban pont akkor készült, amikor itthon már alábbhagyott az első lelkesedés a műfajjal kapcsolatban, pláne hogy a két évvel előtte vetített Terra Nostra bebizonyította, hogy a latin-amerikai kosztümös novellák már nem olyan kelendőek itthon, mint annak előtte. Több, mint tíz évvel a bemutató után egyre halványabb a remény, hogy valaha is láthatjuk, pláne hogy azóta a feldolgozása is elkészült (Szerelem zálogba), ám ez sovány vigasz.

20130830153208

9. Rebelde (Lázadók) (2004)

Szintén a mi szempontunkból szerencsétlen időszakban futott odakint a Rebelde, hiszen amíg itthon pangás volt telenovella-téren, kint hatalmas nemzetközi siker lett a fiataloknak szóló sorozatból és az RBD bandából, ahol egy bizonyos Maite Perroni karrierje is elindult. Biztos vagyok benne, hogy később az Árva angyal sikerét látva foglalkoztatta a sorozat a magyar csatornákat is, ám a 440 epizódos hossz és a tény, hogy 2010-re már az RBD is feloszlott – így a sorozatot követő hype is elült – , valószínűleg elvette a kedvüket a premiertől.

diana_bracho_1720

10. Fuego en la sangre (Tüzes vér) (2008)

Tipikus iskolapéldája ez a sorozat a feldolgozások létjogosultságának: a mexikóiak imádták a saját sztárjaikkal, saját közegükben végignézni azt a történetet, amely 2008-ra igazából már az egész világot bejárta (Pasión de gavilanes), ez pedig az utóbbi évek egyik legnagyobb nézettségi sikerét (és ennélfogva 200 epizódot) eredményezett a mexikói főműsoridőben. A határokon túl azonban, hiába a nemzetközi sztárok, senkit nem izgatott fel ugyanaz a sztori, így koránt sem érte el azt a “lefedettséget”, amit mondjuk Adela Noriega korábbi novellái meghoztak a gyártónak. Ironikus, de érthető, hogy nálunk is az eredetit vették meg inkább, hiszen a telemundós kolléga sokkal jobb nemzetközi eladásokkal büszkélkedhet.

Ti melyik fenti novellát tudtátok volna elképzelni a hazai képernyőn is? Esetleg van olyan, a listán nem szereplő sorozat, amelyre már régóta vágytok, és úgy érzitek, a magyar csatornák méltatlanul hanyagolják? Elő a farbával!

Entry filed under: Kritika, Nézettség, Tízes listák. Tags: , , , , , , , , , .

A “Sortilegiót” szeretitek a legtöbben Szerelem zálogba – ismét a szinkronstúdióból!

29 hozzászólás Add your own

 • 1. Krisztina  |  2014/06/27 - 20:41

  Én ezeket nézném meg belőle. Lazos de amor, Rebelde, Fuego en la sangle ennek jó a főcime és a szereplők is jók benne. Mind ismerem. Ezt nézném meg talán a legjobban a három közül.

  Válasz
 • 2. rent25  |  2014/06/27 - 21:59

  Én még a Mi pecadót hiányolom, de tény és való, hogy ezek közül a novellák közül bármelyik jöhetett volna.
  Mindegyiket megnézném(tem volna).

  Válasz
 • 3. zsuzsa  |  2014/06/27 - 22:00

  Zacatillo, un lugar en tu corazón (2010– ) es filmet szívesen megnézném . Ingrid Martz, Jorge Aravena a főszereplők,

  Válasz
 • 4. Amiga  |  2014/06/27 - 22:15

  Az Amor real nekem nagy szívfájdalmam.Egyszerűen nem értem,hogy miért nem csapott rá akkoriban valamelyik csatorna (jó,tudom a cikkben le lett írva,hogy akkoriban itt alábbhagyott a lelkesedés a telenovellák iránt stb. de akkoris…….). Azért én arra még látok esélyt,hogy esetleg Fernando Colunga miatt figyelemfelkeltés céljából hátha valamelyik kisebb csatornán leadják.A Lazos de amort is el tudtam volna képzelni az RTL-en (vagy akár a TV2-őn is.Azzal az volt a baj (ahogy a cikkben is írták),hogy amikor készült,akkor nálunk még voltak érdekeltek a Televisás sorozatok.Pedig szerintem nálunk tarolt volna.A Fuego en la sangrét és a Rebeldét is megnéztem volna.Igaz azoknak az eredetijét, a Pasion de gavilanest (Fuego en la sangra és a Rebelde wayt (Rebelde) én jobban szeretem,mint a Televisás feldolgozást.

  Csak egy ötlet: De én még az 1987-es Quinceañerát-Adela Noriega és Thalia sorozata, a Primar amor (Első szerelem eredetije)- is felraktam volna erre a listára.

  Válasz
  • 5. MarcoPolo  |  2014/06/27 - 22:27

   Persze, sok sorozat kimaradt, ami a maga idejében sikeres volt 🙂

 • 6. Milibindi  |  2014/06/27 - 22:17

  Én ezek közül az Amor Realt nézném meg leginkább, de nagyon örülnék, a Corazon Salajénak és a Fuego en la Sangrénak is.

  Válasz
 • 7. Maia  |  2014/06/27 - 22:59

  rebelde!!!!!!!!!!!!!!

  Válasz
 • 8. Ben Lacosta de Vasconcelos  |  2014/06/27 - 23:28

  Én a Cuna de lobost nézném meg. A Tres mujeres tetszett nekem de egy picit lehangolónak is találtam. Mi van ha az Amor Realt-t az M1 veszi meg ahogy tavaly a PDG-t is. Az is 2003-as kiadás.

  Válasz
  • 9. Milibindi  |  2014/06/27 - 23:40

   Az nagyoooooon jó lenne! 🙂

  • 10. laci70  |  2014/06/28 - 10:33

   Az Amor Real igazán gyühetne mán! De van egy olyan érzésem ,hogy azt majd egyszer eredetiben fogom megnézni…

 • 11. aribethkrum  |  2014/06/28 - 09:04

  Nem mai sorozatok, de tekintve, hogy itthon is reneszánszát éli a műfaj, a Lazost (Lucero), az Amor realt (Colunga + a Lokéla) és a CS-t (itthon népszerű nagy sztár nincs benne, de szerintem a sztori megtalálná a maga közönségét – igen, a fanatizmus eltúlzott, a sorozat viszont teljesen szerethető és szép :)) igazán megvehetnék.

  A FELS szerintem egy nap még ki fog kötni itthon.

  Válasz
 • 12. tibitoma  |  2014/06/28 - 09:33

  Los Ricos… : a Youtube-on néztem sokat belőle, nagyon-nagyon lassan folyik és érdekes módon Rocio Banquells egyáltalán nem Soraya Montenegro benne, hiányoznak belőle Guberálós Mariás-szálak. Kínszenvedés volt minden perc. 10 perces vacsorázós jelenetek vannak benne szinte vágás nélkül! LOL!

  Cuna de Lobos: jó színészekkel megnéznék egy remake-et (Moreno!), a régiben azért volt nem egy eltúlzott jelenet, viszont érdekes módon egész realista néhány snitt. Ma már a kutya se lenne rá kíváncsi, mert – hogy is mondjam – régies és nem pörög, a díszletek meg nagyon avíttnak tűnnek.

  Rosa Salvaje: ugyancsak remake-ért kiált. Borzasztóan néznek ki benne a kosztümö.

  Corazón Salvaje: hm, nekem már ez is lassú, de nagyon lassú.

  Lazos de Amor: megmondom őszintén, hogy csak azért nem nézném meg, mert félek Lucero kisugárzásától, egy újrázást viszont megérne a sztori.

  Marisol: ebbe is bele-belenézegettem, Erika itt még cuki fejű.

  Tres Mujeres: a sztori érdekel, a képi világ meg nem. Úgyhogy adaptációként talán felkeltené a figyelmemet.

  Amor Real: ÓÓÓ, hogyne jöhetne szinkronnal. Tele van kedvencemmel.

  Rebelde: nem.

  FELS: a színészek miatt talán, de többet Mejia telenovelláit kikerülöm.

  Válasz
  • 13. Villano  |  2014/06/28 - 18:31

   A Rosa salvaje-nak most fut a remake-je,a La gata 😀

   Egyébként én csak az Amor realt sajnálom,de valahogy úgy érzem előbb utóbb megkapjuk,mert a kosztümösség miatt nem számít,hogy 2003-as. (Ráadásul nálunk jóval pozitívabbak voltak az ilyen novellák fogadtatásai,mint mexikóban.)

 • 14. laci70  |  2014/06/28 - 10:34

  A fenti listából gyakorlatilag mindre kíváncsi lennék, szívesen megnézném! (+1 titkos vágy: Prisionera)

  Válasz
  • 15. Amiga  |  2014/06/28 - 11:04

   A Prisionerának én is örülnék (igaz az nem Televisás novella).Ha azt nézzük szerintem van rá esély,hogy Gaby Spanic miatt valyamelyik kisebb csatornán előbb-utóbb leadják.Végülis a La vanganza (A bosszú) és a Pasion de gavilanes (A szenvedélyek lángjai) is kb. 10 év után érkeztek meg hozzánk.

 • 16. DarkAngel  |  2014/06/28 - 12:09

  Ezek közül nekem csak a Rebelde hiányzott nagyon, de én még mindig reménykedek abban hogy talán a Story5 meg fogja venni egyszer ezt a novellát.
  Valamint amit még nagyon hiányolok az a Mi Pecado, ami szerintem egy nagyon jó novella lett, és már csak a két főszereplő miatt is (Maite Perroni – Árva Angyal, Eugenio Siller – Csoda Manhattanben) megvehetnék, biztos vagyok benne, hogy hatalmas sikere lenne itt Magyarországon is.

  Válasz
 • 17. Devilrose  |  2014/06/28 - 14:07

  1990 előtt egyértelmű, hogy miért nem jutottak el ide a telenovellák.
  Sokat köszönhetünk 1997 és 1998 körül alakult két nagy kereskedelmi csatornának és az utóbbi pár évben ezeknek az alcsatornáinak.
  A hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes évek régi telenovelláira nem látok esélyt(szerintem a felvételek minősége sem lehet már az igazi), ahogy a mellékelt ábra bizonyítja az újakat hozzák el. A kétezres években futottakra inkább.
  Igazából én a premierekkel ki vagyok békülve, jöjjenek csak a frissek. 🙂

  Válasz
 • 18. Ben Lacosta de Vasconcelos  |  2014/06/28 - 16:26

  Nemcsak a televisa de egy Aztecas alkotást is kihagytak a Nada Personalt vagy az El Candidatót. A Nada Personal pontos epizódszámát nem tudom de tutira nézték volna ha nálunk műsorra tűzik hisz egy izgalmas mexikói krimisorozat fűszerezve a romantikával. Televisából a Heridas de amor, Piel de Otono, Apuesta por un amor, Amarte es mi pecado és még sokan mások maradtak ki. A Heridas de amor nagyon tetszett. Az Amarte es mi pecado pedig önmagában nevetséges, de meg lehet nézni. 🙂

  Válasz
 • 19. nota  |  2014/06/28 - 17:26

  Az Amor Real és a Fuego en la sangre. Az AR-t már megnéztem, és a nagyon-nagyon kezdetleges spanyol tudásom ellenére is értettem a lényeget és tudtam élvezni. Akit érdekel ez a novella csak ajánlani tudom, hogy kezdjen bele bátran, ne várja meg, hogy egyszer talán hozzánk is eljut. Persze nekem is szinkronnal lenne az igazi, így nagyon örülnék neki, ha itthon is levetítenék. A FELS-ben szintén annyi jó színész van! A többi bár biztosan nagyon jó volt a maga idejében, de már nagyon sok idő eltelt, és nem biztos, hogy élvezni tudnánk, esetleg csak a retró jegyében. A Cuna de lobos még így is érdekelne.

  Válasz
 • 20. Zsupo  |  2014/06/28 - 17:29

  Mundo de fierias is kimarad pedig abba a telenovellába egy csomó olyan színész van akit mi is ismerünk. Mi pecadot én is szívesen megnézném. A cikkben említettek közül a Rebeldét és az Amor realt nézném meg szívesen

  Válasz
  • 21. MarcoPolo  |  2014/06/28 - 19:42

   Na pedig a Mundo de fieras minden volt, csak világsiker nem 🙂 ellenkező esetben valószínűleg mi is láthattuk volna.

  • 22. suxel  |  2014/06/30 - 14:19

   OFF

   A friss hireknel (06.30) nem latok hozzaszolasi lehetoseget, s mas is tapasztalta rajtam kivul, direkt megnezettem. 😀

   Koszi a beepitest. 🙂

  • 23. MarcoPolo  |  2014/06/30 - 16:46

   Javítva, köszi hogy szóltatok 🙂

 • 24. tibitoma  |  2014/06/30 - 14:39

  suxel: hát igen, ezekhez a hírekhez “hozzá se lehet szólni”

  Válasz
 • 25. Marina  |  2014/10/13 - 20:21

  Amor realt nézném meg , olyan rég várom hogy legyen látható valamelyik csatornán !!!!!!!!

  Válasz
 • 26. Dan19  |  2016/08/21 - 21:18

  Emlékszem még erre a posztra, sosem gondoltam volna, hogy ebből valamelyik ilyen sokára meg fog érkezni, erre tessék 😀

  Amor realt már ki is veheted innen Marco 😀 Bárcsak a Rebeldét is 😦

  Válasz
 • 27. Gabino  |  2018/02/23 - 07:18

  Az a jó, hogy legalább az megérkezett még ha sok év után is. Megérkezhetne a Fuego en la sangre vagy a Rebelde is, utóbbi majd 2 évig lenne a képernyőn a 440 részével, sokat spórolnának vele.

  Válasz
  • 28. Máté  |  2018/02/23 - 19:53

   Nem lenne nagy spórolás, ha azt mind megveszik.

 • 29. Gabino  |  2018/02/23 - 21:13

  Úgy se veszik meg már ezeket. Szerintem azt is elfelejtették, hogy van. Pedig ezek még minőségi sorozatok.

  Válasz

És te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Kérdezz-felelek

Jelenleg Mexikóban

17:00: Despertar contigo
19:00: Vino el amor
20:00: Tres veces Ana
21:00: Mujeres de negro
22:00: Yago

Hamarosan Mexikóban

október 31. Sin rastro de ti (21:00)
november 21. La candidata (21:00)

Archívum