Egy újabb szomorú hír: elhunyt Alma Muriel

2014/01/06 at 15:39 13 hozzászólás

A tegnap délutáni órákban holtan találták Quintana Roo-beli otthonában Alma Murielt, aki a magyar novellanézők számára elsősorban olyan legendás negatív szerepekben vált felejthetetlenné, mint a Megveszem ezt a nőt Matildéje és az Esperanza Consuelója. A hatvankét éves színésznővel szívroham végzett, a rajongók és a színészkollégák pedig a közösségi oldalakon rótták le tiszteletüket az emléke előtt.

Alma a hatvanas években debütált a mozivásznon, ahol számos filmben megcsillogatathatta tehetségét, első főszerepére az 1977-es Cuando tejen las arañas (Mikor a pók szövi hálóját) c. alkotásban került sor, ahol akkoriban meglehetősen formabontó módon egy biszexuális lányt játszott. Másik nagy sikerű filmjében, a Retrato de una mujer casadában (Portré egy férjes asszonyról) amely a korban szintén kedvelt témát,a  nők emancipációját dolgozta fel, és melyben Alma egy tanult, elnyomott feleséget játszik, aki megcsalja a férjét egy fiatal, egyetemi csoporttársával.

A színésznő a hetvenes évektől kezdve játszott telenovellákban: az 1975-ös Ven conmigo (Gyere velem) c. didaktikus sorozatban kapta első fontosabb szerepét, ahol egy nehéz sorsú, fiatal lányt játszott, aki egy házas emberrel él együtt. Első főszerepét Ernesto Alonsótól kapta az 1980-as Al rojo vivóban (Izzó szerelem) Frank Moro oldalán, mely sorozatot húsz évvel később a producer El precio de tu amor címen fel is dolgozott. A korban divatos, dolgozó nőkről szóló sorozatokban többször is tiszteletét tette, a Vivir enamorada (Szerelemben élve – 1982) és a Principessa (1984) c. novellákban is egyenrangú főszerepeken osztozott kolléganőivel.  Az 1984-es Los años felicesben (A boldog évek) a szintén tavaly elhunyt Enrique Lizalde játszotta a partnerét. Érdekes novella volt az 1987-es Cómo duele callar (Úgy fáj a hallgatás), ahol a főgonoszokat játszó Alma és Enrique Rocha szinte főhősi státuszt élveztek. Az 1989-es Las grandes aguasban (A nagy folyók) ismét egy boldogtalan férjes asszonyt játszott, akire Gonzalo Vega oldalán talált rá a szerelem.

Gonoszként azonban kétségtelenül az 1988-as misztikus sorozattal, az El extraño retorno de Diana Salazarral (Diana Salazar különös visszatérése) írta be magát először a telenovella-történelembe, ahol Lucía Méndez karakterével a középkorban, és reinkarnálódott énjük képében a jelenben is megküzdött. Ezt követték sorra a villanák a Yo compro esa mujerben (Megveszem ezt a nőt – 1990), ahol ismét Enrique Rocha után epekedett, az Atrapadában (Csapdába csalva – 1991), a Si Dios me quita la vidában (Ha az Úr magához szólít – 1995), a La culpában (A vétek – 1996) és a Desencuentróban (Elveszítve – 1997).

“Rendkívül szórakoztató gonoszat játszani. A gonoszok mindig gazdagok, jól öltözöttek, és megkapnak minden férfit. Azt csinálunk, amit csak akarunk, megtehetjük mindazt, amit a való életben nem tennénk. Mi sosem sírunk” – nyilatkozta egy ízben.

A legnagyobb nemzetközi sikert kétségtelenül a Nunca te olvidaré (Esperanza) gonosz Consuelója hozta meg neki, mely novella világszerte, többek között Magyarországon is hatalmas nézettséggel futott. 2001-ben egy újabb emblematikus főgonoszt játszott Lucero Suárez sorozatában, az El noveno mandamientóban (A kilencedik parancsolat), majd fokozatosan áttért a jóságos szerepekre, Salvador Mejía a 2003-as Mariana de la noche, a 2005-ös La esposa virgen és a 2008-as Fuego en la sangre c. novellájában is pozitív karaktert adott neki, utóbbiban volt utolsó telenovellás megjelenése, és együtt játszott a szintén tavaly elhunyt Joaqín Corderóval, akivel fiatalon egy párt alkottak és egy közös gyerekük is van. Utolsó negatív szerepét a jobb sorsa is érdemes Amar sin límitesben (Szerelem határok nélkül) kapta 2006-ban.

A színésznő az elmúlt években felhagyott a telenovella-forgatással, és inkább színházi munkáira koncentrált, ahol színészi és zenei rendezőként is kipróbálhatta magát, többek között a Rocky Horror Picture Showban, valamint folyamatosan színpadon volt a legendás mexikói irodalmi alakról, Sor Juanáról mintázott monodrámájával, a Yo, Sor Juanában (Én, Sor Juana). Utolsó éveiben szívügyének érezte az olvasás megszerettetését a közönséggel, és rendszeresen megjelent az ezt népszerűsítő rendezvényeken a Leo, luego existo (Olvasom, tehát vagyok) program keretében.

Joaquín Corderótól és az szintén színész Ricardo Cortéstől is született egy gyermeke, majd később az énekes José María Napoleónnal házasodott össze. Quintana Roo-beli otthonában három hónapja élt, a jelek szerint egyedül, pedig a gyors orvosi beavatkozás valószínűleg megmenthette volna az életét.

Nyugodjék békében!

Entry filed under: Sztárhírek. Tags: , , , , , .

Hírek – 2014. január 6. Nyugodj békében, Mónica!

13 hozzászólás Add your own

 • 1. suxel  |  2014/01/06 - 16:14

  Nyugodjon békében, és köszönet érte, hogy ennyi mindent megosztottál róla.

  Válasz
 • 2. rent25  |  2014/01/06 - 17:49

  Köszönet az infókért.
  Számomra Alma volt a legcsodálatosabb villana. Már a YCEM-ben is feledhetetlen alakítást nyújtott. Én utoljára aMariana de la Nochéban láttam. Furcsa módon még a pozitív karakter is jól állt neki. Hihetetlen mennyire gyönyörű volt abban a szerepében. Elhitette a nézőkkel azt, hogy mikor jó és mikor gonosz.
  Szerintem egy zseniális színésznő volt.
  Nyugodjon békében. 😦

  Válasz
 • 3. aribethkrum  |  2014/01/06 - 19:01

  :(((((((

  Válasz
 • 4. suxel  |  2014/01/06 - 19:54

  Ha jol emlekszem még volt egy falatkanyi szerepe actriz invitadakent a Destilando Amorban is bironokent. Nem is tudom melyik volt a megdobbentobb szamomra: ö vagy Karla Alvarez. Igazi nagy vesztesegek. 😦 😦 😦

  Válasz
 • 5. Devilrose  |  2014/01/06 - 20:25

  Én a megveszem ezt a nőt című sorozatban láttam először és lenyűgözött, hogy milyen szép és egyedi az arca. Talán Jessica Lange hasonló karakter, kortalan. Nagyon sajnálom, nyugodjon békében. 😦

  Válasz
 • 6. laci70  |  2014/01/06 - 20:55

  Az YCEMben és az Esperanzában láttam, nagyon jó színésznő volt. Nagyon sajnálom. (Jó az ismertető, ennyire azért nem ismertem.)

  Válasz
 • 7. szabina333  |  2014/01/06 - 22:57

  Igaz lehet a mondás, hogy mindig hárman mennek el…? Juan Palaez, Karla Alvarez, Alma Muriel… nyugodjék békében!

  Válasz
 • 8. Lina  |  2014/01/07 - 16:35

  Nem Televisa-s bár de újabb csapás a telenovella világnak: Meggyilkolták Mónica Spear-t és férjét. Mónica a telemundo-s Pasión Prohibida-ban játszott Jencarlos Canela-val. Nyugodjon békében Alma Muriel-lel együtt! 😦

  Válasz
 • 9. laci70  |  2014/01/07 - 17:57

  8. Lina
  Országúti rablás áldozata lett a párjáva legyütt, a kisgyerekük is kapott egy golyót, de túlélte. Évek óta az USA-ban éltek. Csak az ünnepekre jöttek haza. Több telenovellában is játszott. 2004-ben Miss Venezuela volt. Kár érte is… 😦

  Válasz
 • 10. Bence1996  |  2014/01/07 - 20:28

  Monica Spear??? Engem ez most sokkolt :O

  Válasz
 • 11. Milibindi  |  2014/01/07 - 21:20

  Jézus Méria Szent József! Meggyilkolták Monica Speart?Én se ismertem őt , nem tudtam ki volt , de ez borzasztó! Csak annyit értettem Twitteren , hogy meghalt szegés a kislánya egyedül maradt! Mindig szörnyű, ha meghal valaki, de eeez hogy meggyilkolták őt rettenetes ….

  Válasz
 • 12. Milibindi  |  2014/01/07 - 21:46

  Utána néztem ki ő, borzalmas, hogy egy ilyen fiatal és szép nőnek így kell meghalnia! A kislány milyen helyes! Szegényke mi lesz most vele, se anyja , se apja 😦 pic.twitter.com/TrohFhySj9

  Válasz
 • 13. Ben Lacosta  |  2014/01/08 - 18:05

  Sajnálom Almát és Monicát. Alma Muriel csak 62 éves volt? Ehhez képes mennyire csinos a képen. Félelmetes volt a YCEM-ben. Az Esperanzában nagyon jól nézett ki.

  Válasz

És te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Subscribe to the comments via RSS Feed


Kérdezz-felelek

Jelenleg Mexikóban

17:00: Despertar contigo
19:00: Vino el amor
20:00: Tres veces Ana
21:00: Mujeres de negro
22:00: Yago

Hamarosan Mexikóban

október 31. Sin rastro de ti (21:00)
november 21. La candidata (21:00)

Archívum