Vendégtoll: Miért várom a “Por ella soy Evát?” – írta: nike22

2012/02/14 at 15:41 Hozzászólás

Nike22 küldött nekem egy remek kis írást Rosy Ocampo jövő hétfőn startoló novellájával kapcsolatban, érdemes elolvasni, ugyanis a cikkben egy új promóvideót is belinkeltem! Jó szórakozást hozzá, és persze várjuk a többiek véleményét is a kommentekben!

„Könnyű elérni, hogy a közönség sírjon, ám mivel a mai világban sokkal kevesebb okunk van nevetni, az igazi kihívás mosolyt csalni az emberek arcára.”- Juan Soler

Előképek

A Televisa több mint 50 éves fennállása során mindenekelőtt a melodramatikus stílusú történeteket részesítette előnyben. A 21. század első évtizedében kialakult „újhasznosítási” gyakorlatuknak köszönhetően azonban már a könnyedebb hangvételű novellákat is elhozták a Canal de Estrellas nézőinek, több-kevesebb sikerrel. Legutóbbi ilyen jellegű próbálkozásuk a mindig megbízható Lucero Suarez gyámsága alól kikerülő Zacatillo volt, amely szívmelengető infantilizmusával bebizonyította, hogy az eredendően mexikói humor is képes megtalálni a maga közönségét, ha kellő ízléssel, hozzáértéssel, és elkötelezettséggel párosul.

Az ún. remake-ek viszont vitathatatlan sikerük ellenére is bőven vetettek fel kérdéseket a minőségük tekintetében. A La fea más bella óvodássággal súlyosbított végtelenítettsége, az Hasta que el dinero nos separe azon törekvése, hogy mindinkább elvesse a sulykot, nem beszélve az Una familia con suarte minden képzeletet felülmúló igénytelenségéről, amit a hőn áhított sikerrel sem lehetett volna elkezdőzni, megmutatták, hogy a cél nem szentesítheti az eszközt, akkor sem, ha látszólag egyszerű dolga van az embernek. A fent említett „gyöngyszemek” elkövetői sikeresen megfeledkeztek erről.

Más kategória a Jose Alberto Castro által készített Los exitosos Pérez, amelynek mindene adott lett volna a sikerhez, ha a megfelelő színészgárda(felejtsék el Jaime Camilt, később majd ellentmondok magamnak) és producer kezébe kerül a projekt, továbbá, ha méhikóiak, nem lettek volna vészesen keresztény erkölcsűek, aminek valahogy mindig a telenovellák isszák meg a levét. Pedig ezzel aztán igazán nyakon lehetett volna önteni a jó népet. Ráadásul az ezt megelőző Alma de hierróval Roberto Gómez Fernandez magasra helyezte a lécet, sosem szabadna kevesebbel beérni.

Egy szó, mint száz a mexikóiak eddig többnyire bűnös élvezetként viszonyultak ezekhez a történetekhez, üdítő kivételt jelenthet a néhány nap múlva startoló Por ella soy Eva, több szempontból is. Az alábbiakban kifejtem, miért is gondolom így.

Történet

Kolumbiából érkezik, és mivel szerintem ők tudnak a legsokoldalúbban közelíteni a műfajhoz, ezzel tényleg nem lehet gond. Az előzetesek alapján nem fogja halálosan komolyan venni magát az egész, ugyanakkor jó lenne, ha meg tudnák őrizni az emberi oldalát. A lehetőség adott, kihívás lesz, hogy élnek-e vele.

Szereplőgárda

Nem panaszkodhatunk. Külön öröm, hogy egy ajnározott „díva” (Lucero) végre elengedheti magát, kibújhat a bőréből egy korához igazított karakter által.  Ha felszabadultan veti bele magát, új oldalát mutathatja meg. Férfi fronton nem meglepő, hogy Jaime Camilnál kötött ki a szerep, ez lehet az első, ami jól állhat neki, ha nem ripacskodja el.  Remélem van/volt egy jó rendezőjük, aki időről-időre kisajtolta belőle a teljesítményt. Ez a legnagyobb kérdés számomra, rendelkezik-e színészi kvalitásokkal egy olyasvalaki, akinek eddigi eszköztárát a szerencsétlenkedés jelentette és akihez képest  a Paula és Paulina-beli Fernando Colunga is ihletett tehetségnek tűnik. A többieken nem múlik majd semmi, biztos vagyok, hogy összhangban lesznek a karaktereikkel.  Helena Rojo jelenléte, pedig akkora nyereség a novellának, mint pár éve Meryl Streepé volt a Mamma Mia!-nak.

Kivitelezés

Ahogy elkezdték áramoltatni az információkat a novelláról, úgy vált egyre szimpatikusabbá. Ezt az érzésemet még Rosy Ocampo személye sem befolyásolta. Ez egy olyan lépcsőfokot jelenthet a producernek, mint annak idején Emilio Larrosanak a La verdad oculta. Szeretném hinni, hogy La fuerza del destino alatt megtanulta kézben tartani a dolgokat, a kevesebb több elvét követve. Ha így van, nem látom be, miért züllesztené le önszántából a sztorit. Hacsak nem a vezetőség kérésének tesz majd eleget vele. Remélem ez nem következik be, mert kár lenne érte. Az idősáv miatt a ránehezedő nyomás is kisebb lesz, csak ki kellene tartania a kezdeti hozzáállása mellett.

Hangulat

A promók alapján szórakoztató, színes kavalkádot, felszabadult színészi játékot várok, egy bensőséges szerelmi történettel a középpontban. Szerintem, ezért igazán tudnának lelkesedni a mexikóiak, mert alapvetően ez áll hozzájuk a legközelebb. Végre valami olyasmit kapnának, amin nevethetnének, izgulhatnának, meghatódhatnának, amit várnának. Meglenne a varázsa. Mi mást kívánhatnának még? A címe nem is lehetne kifejezőbb örülök, hogy teljesen elvonatkoztattak az eredetitől.

Várakozások

Ha abból indulunk ki, hogy a kedves közönség magasról tesz bármire, hiszen, csak azért, nézik a novellákat, hogy jól kibeszélhessék őket, nem sok jóra számíthatunk. Az Alma de hierro azonban átdefiniálta a sikerről alkotott elképzeléseket. A 22.00h-ás idősávot helyezte vissza a térképre. Miért ne értékelnék a minőséget kettővel feljebb is? Minden az alkotókon múlik, remélem, beváltják a reményeket. Sok sikert nekik!

Entry filed under: Egyéb, Kritika. Tags: .

Teresa: a ’89-es Salma Hayek-féle változatról “Amor Bravío” – az első promó a főhősökkel

És te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kérdezz-felelek

Jelenleg Mexikóban

17:00: Despertar contigo
19:00: Vino el amor
20:00: Tres veces Ana
21:00: Mujeres de negro
22:00: Yago

Hamarosan Mexikóban

október 31. Sin rastro de ti (21:00)
november 21. La candidata (21:00)

Archívum