Vendégtoll: Ángela – én így látom (írta: Katinka)

2011/10/15 at 14:27 Hozzászólás

Íme az Ángelához kapcsolódó kritikaíró verseny győztes írása, jó olvasást hozzá!

Előzmények: Azt el kell mondanom, hogy gyengéim a jó történetek, így a telenovellákhoz is elsősorban efelől közelítek. Szerintem három dolog szükséges az átlagon felüli kivitelezéséhez: bízni a történetben, a szereplőkben és a helyszín(ek)ben. Ha ezek megvannak, akkor hitelesek lesznek benne az érzelmek, az arra fogékonyak pedig szívesen nézik majd. Ezt itt sikerült elérni, mi mást kívánhatna még a néző?

Megvalósítás: Egy klasszikus történettel van dolgunk, amit a maga 78 részével tulajdonképpen el sem lehetett rontani. Nem is tették. Végig a lényegre szorítkoztak, fenntartva a cselekmény lendületét és a szereplők érdekeltségét az események alakulásában. Érződik rajta, hogy 90-es évekbeli történet, de az is, hogy abban a bizonyos évben készült. Nem is emlékeztem rá, örülök, hogy ismét elővették. Az akkori felhozatalból utólag ez tetszett a legjobban.

Karakterek / színészi játék: Szimpatikus volt egy-két olyan mozzanat, ami számomra túlmutatott a telenovellás kereteken. Például Ximena elfogását sokkal inkább éreztem leckének, mint büntetésnek. Az édesanyja sem fordult el tőle, hiszen végtére is baleset történt. Ennél többet nem tehetett érte. Vagy ott volt Claudio, aki végül elment a városból, de előtte még visszaküldte a festményt. Amikor pedig Mariano apja meghalt, akkor ő megjegyezte, hogy évekig szerette volna meglátogatni a sírját, de nem tudta, hol keresse. És a tényleges halála után sem írták meg a sírhelyét. Martínnak is különleges motivációja volt a pappá válásnál, de megtalálta a hivatását. Később lelkiismereti válságba került a rábízott titkok miatt. Túl jól ismerte az érintetteket. Julián is belátta, mikortól nem osztottak neki lapot, és élte tovább az életét.

Mindenki saját utat járt be a történet során. Emiatt a kvázi negatív karakterek is csak a saját életüket nehezítették meg. Sajnáltam őket, azért, amilyenek. Sokkal könnyebb lett volna tisztességesnek lenni, mint állandóan helyezkedni. (René, Humberto, Hortenzia).

A színészek Jacqueline Anderével az élen, nagyon kitettek magukért. (Még a kissé darabos Eduardo Riverát is kedveltem.) A polip egyszerre volt keménykezű üzletasszony, szerető anya és társra vágyó, de valójában mindig is egyedül boldoguló nő.  Személyes kedvenceim Don Feliciano (egysorosok, sírós-spicces kocsmai monológ), Yolanda (érzelmek kontra barátság) valamint Diana (a helyét nem találó lányból felnőtt nő).

Jó döntés volt Angélica Riverát megtenni főszereplőnek, akit csak az édesanyja iránti szeretet hajtott, sosem kételkedett volna benne.  Mariano is kapott egy leckét megbocsátásból és toleranciából. Juan Soler kellően férfias volt, jól állt neki a bánya. Csak valaki elmondhatta volna neki, hogy ne gesztikulációval erősítsen rá a mondanivalójára, mert azóta sem szokott le erről.

Azért voltak ők ketten jó páros, mert valahogy továbbvivői lettek a Don Feliciano és néhai felesége által vallott értékeknek, lezárva így a történet ívét.

Egyéb: A szinkront is körültekintően készítették el. Tekintettel a novella “szakállasságára”, talán nem is csoda. Jó volt hallani Dallos Szilviát (Esther) vagy Trokán Pétert (Humberto). Ana Martín magyarhangja pedig nagyon is alátámasztotta az általa alakított karakter mániákus egyéniségét. Ha egy színészt több hangon is hallok megszólalni, és ez nem zavar, az számomra az illető profizmusát, sokoldalúságát jelenti.

A főcímdal az egyik legszebb, amit hallottam, elsősorban a szövege miatt. És még fel is dobja a vokál használata az entradában.

Összegzés: Nem tudom, mennyire lehet a fentieket kritikának nevezni, inkább a benyomásaimat írtam le. Nálam mindenképpen top10-es és újranézős egy esetleges ismétlés esetén.

Entry filed under: Egyéb, Kritika. Tags: .

Gyilkos nők – ami hétfőn jön Hírek – 2011. október 15.

És te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kérdezz-felelek

Jelenleg Mexikóban

17:00: Despertar contigo
19:00: Vino el amor
20:00: Tres veces Ana
21:00: Mujeres de negro
22:00: Yago

Hamarosan Mexikóban

október 31. Sin rastro de ti (21:00)
november 21. La candidata (21:00)

Archívum