Elfeledett novellák – “Mujeres Engañadas” (1999)

2010/05/08 at 17:53 Hozzászólás

Ebben az új rovatban igyekszem röviden bemutatni nektek egy-két olyan televisás novellát, főleg a ’90-es évekből, melyek az idő múlásával különböző okokból – silány nézettség, silány minőség vagy csak szimplán a nemzetközi siker hiánya – feledésbe merültek, ám bizonyos szempontok miatt mégis érdemes őket feleleveníteni.

Az első ilyen sorozat az 1999-es Mujeres Engañadas, magyarul Becsapott nők. Emilio Larrosa készítette, és hosszú komikus novellás korszaka ill. juvenil próbálkozásai után ezzel tett egy kisebb kitérőt a főműsoridőbe (ahol aztán még évekig jelen volt). Nyilván ezt a komolyabb tematika is megindokolta, hiszen a sorozat négy olyan szerelmespárról szól, ahol bizonyos idő elteltével már inkább a féltékenység és a megcsalás játssza a főszerepet, nem a szerelem. A négy főszereplő pár mind egy házban él, ez alapozza meg a sztori kibontakozását, a komolyabb tematikához pedig igazi sztárarzenál is dukált, Larrosa kedvenceinek színe-java megjelent itt.

A történet: Yolanda és Javier (Laura León és Andrés García) házassága tökéletesnek tűnhet, ám a férfi valójában kettős játékot űz, és rendszeresen találkozgat szeretőjével, Mónicával (Diana Golden), akivel van egy fia is. Yolanda érzékeli férje elhidegülését, de kisebbségi komplexusa miatt – mely abból eredeztethető, hogy ő szegény származású volt, és férje emelte ki a nyomorból – nem mer előre lépni, ráadásul kamasz lányaik, María Rosa (Marisol Mijares) és Jessica (Anahí) problémái teljesen felőrlik az idegeit.

A második központi szál Diana és Alejandro Lizárraga (Sabine Moussier és Arturo Peniche) történetét meséli el, akik friss házasok, ám a jámbor Alejandróval ellentétben, aki gyereket szeretne, Diana egoistán áll a dologhoz, és megrögzötten igyekszik fiatal és izgalmas nő maradni, ez pedig hamarosan ahhoz vezet, hogy megcsalja a férjét a jóképű Pablóval (Víctor Noriega).

Paola és César (Michelle Vieth és Kuno Becker) épp hogy csak elkezdték a kapcsolatukat, ám az ő szerelmük útjában is sok akadály áll: Paola egy vallásos, vidéki lány, aki vakon követi szerelmét a fővárosba, César viszont egy gazdag ficsúr, aki passzióból ülteti fel a Paolához hasonló lányokat.

A negyedik pár César szülei, Don Jorge és Cecilia (Eric del Castillo és Elsa Aguirre), akik harminc éve házasok, és kapcsolatuk ezalatt teljesen kihűlt. Don Jorge viszont úgy érzi, ismét megtalálta a boldogságot, amikor beleszeret jóval fiatalabb titkárnőjébe, Ivette-be (Susana González), aki azonban csak a pénzét akarja.

Érdekességek: annak ellenére, hogy Larrosa novellái a legtöbbször menthetetlenül a gagyiba fulladnak, ez a sorozat kivételt képez, és meglepő hihetőséggel járja körül a megcsalás problematikáját. A sorozat talán éppen ezért volt olyan népszerű, Larrosa főműsoridős novellái közül egyértelműen a legjobb és benne van az utóbbi tíz év tíz legnézettebb 21:00-s sorozatában is. Ráadásul ez volt az a novella, mely végső löketet adott az olyan színésznők karrierjének, mint Anahí vagy Susana González, akik az itteni szerepeik után kezdtek el komolyabb karaktereket kapni. Anahí karaktere például végül annyira kiemelkedett, hogy teljesen háttérbe szorította Michelle Viethet, és a végén ő lett Kuno Becker párja, akivel egy évvel később a Primer amorban ismét szerelmesekként tértek vissza – immár főszerepben.

Miért felejtették el? Jó kérdés, hiszen minden értelemben egy jó novelláról van szó. Arra tippelek, hogy Larrosa imidzsében akkoriban inkább a juvenil novellák domináltak, ráadásul azokkal tényleg világsikerre tett szert (Sonadoras & Amigas y Rivales), így előbb-utóbb ez a komolyabb irányvonal elsikkadt, ezzel együtt pedig ez a sorozat is elfelejtődött.

Entry filed under: Egyéb, Elfeledett novellák. Tags: .

“Soy tu Dueña” – tizenöt rész után “Teresa” – amit eddig tudunk

És te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kérdezz-felelek

Jelenleg Mexikóban

17:00: Despertar contigo
19:00: Vino el amor
20:00: Tres veces Ana
21:00: Mujeres de negro
22:00: Yago

Hamarosan Mexikóban

október 31. Sin rastro de ti (21:00)
november 21. La candidata (21:00)

Archívum