Új sztárgeneráció születik?

2010/04/12 at 20:42 1 hozzászólás

Minden korszaknak megvannak a maga meghatározó tévés arcai. A ’80-as évek végén az akkor még hamvas és sovány Edith González, Erika Buenfil és Victoria Ruffo uralták a mexikói képernyőket, pár évvel később, a ’90-es évek derekán már Thalía, Lucero és Adela Noriega mosolygott a nézőre minden második telenovellában. Az ezredforduló után aztán számos új arcot megismert a Televisa közönsége, és bár a fentiek hihetetlen sikereit sosem tudták megdönteni, azért sorra emelkedtek ki az ismeretlenségből olyan nevek, mint Aracely Arámbula, Susana González, Yadhira Carrillo vagy legutóbb Jacqueline Bracamontes.

De mely színészekre érdemes figyelni napjainkban, kik lesznek a jövő reprezentatív telenovella-arcai, akik előtt fényes karrier állhat, és akiknek a sztárrá válását sorozatról sorozatra mi is nyomon követhetjük? Az AOL  amerikai hírportál “A következő sztárgeneráció” címmel egy érdekes összeállítást hozott le a témában, ezt tekinthetitek meg a tovább mögött.

A Televisa mindig is nagyon tudatosan és következetesen egyengette fiatal sztárjai karrierjét, sokszor már gyerekkoruktól kezdve a köztudatban tartja azokat, akikben tehetséget lát, és ha eljön az ideje, nem fél nagy lehetőséget adni a kezükbe. Nyilván a cég célja az utánpótlás, a jövő új Luceróinak és Adeláinak a kinevelése, akik majd segítenek megőrizni a stúdió vezető szerepét a piacon. A gond viszont az, hogy bármennyire is igyekeznek, az olyannyira áhított sztárdömping mintha eddig elmaradt volna, ezért is kénytelen a Televisa immár tíz éve kibekkelni a régiekkel, és ezért sem tud a főműsoridő szabadulni Yaneztől és Colungától.

A 2000-es évek elejére kitermelődött egy ígéretes fiatalokból álló generáció, melynek tagjai már a ’90-es évek végétől folyamatosan felhívták magukra a figyelmet. A Sonadoras-lányok, azaz Aracely Arámbula, Michelle Vieth, Angelica Vale, Irán Castillo és Laisha Wilkins is közéjük tartoznak, de ide sorolható Adamari López, Karyme Lozano, Ludwika Paleta, Susana González és Yadhira Carrillo is, a férfiak terén pedig Mauricio Islas, Juan Soler, Gabriel Soto, Jorge Poza, Jaime Camil és Jorge Salinas. Tény, hogy az említettek többsége szép lassan elég nagy presztízsre tett szert a telenovellákon belül, legtöbbjük főszerepig vitte, és nem is akármilyen sikereket értek el, de attól bőven messze állnak, hogy bármelyiküket is világszerte ismert, kultusz-övezte szupersztárnak tekintsük. Sőt, mintha az utóbbi időben egyre inkább leáldozóban lenne ennek a generációnak a csillaga is, legalábbis koránt sem ragyog már olyan fényesen, mint annak előtte.

A 2000-es évek előrehaladtával aztán szép lassan még egy garnitúra fiatalnak adatott meg a kiugrási lehetőség, ők voltak a Rebelde-generáció, legalábbis nagy részük Pedro Damián kultikus sorozatainak köszönheti a sikert. 2002-2004 környékén jelent meg úgy igazán a színen többek között Anahí, Dulce María, Alfonso Herrera, Sara Maldonado, Ana Layevska, Sherlyn, Sebastián Rullí, Valentino Lanús és Aarón Díaz. Azóta szép lassan ők is kifaroltak a juvenil-szerepekből, és egyre fontosabb sorozatokba kerültek, a legjobban talán Ana Layevskának, Rullínak és Lanúsnak ment és megy is a szekér, de ebben a korosztályban sem látni még igazán a jövő nagy neveit.

Aztán négy éve, pont a Rebelde befejeztével indult Código Postalban debütált rengetek olyan arc, akiket akkor még hírből sem ismertünk, és nézzenek oda, az AOL listáján már sok helyet az akkori noname arcok foglalnak el mint a jövő nagy reménységei. És valóban, a Código Postal-generáció kiegészülve egy-két jól sikerült debütálással tényleg nagyot szólt, és lenyűgöző, 21. századi gyorsasággal vált a Televisa mai arculatának egyik fő irányadó vonalává.

Lássuk tehát az AOL listáját! (A felsorolásban nem csak a Televisa, hanem a Telemundo ifjú sztárjai is helyet kaptak)

1. Maite Perroni (27) (Cuidado con el Ángel, Mi Pecado): őt ugyan még a Rebeldében ismerte meg Mexikó, de népszerűsége igazán a Cuidado con el Ángel főszerepével ugrott meg, melyben olyannyira természetes és könnyed volt, hogy sokan a korai Thalíához hasonlították. A Mi Pecadóval pedig azt is sikerült bebizonyítania, hogy egy komolyabb szerepben is érett és meggyőző játékot tud produkálni, nem csoda hát, hogy jelenleg az egyik legkeresettebb fiatal színésznő a műfajban, szerintem a főműsoridős debütálására sem kell sokáig várni.

2. Jencarlos Canela (22) (Pecados Ajenos, Más sabe el Diablo): kétségtelen, hogy az Ördögi kör című sorozattal Magyarországon is hamarosan bemutatkozó ifjú színész-énekes egy csapásra meghódította Latin-Amerikát, a szemtelenül fiatal Jencarlos ugyanis nem csak hogy rövid úton megszerezte első főszerepét a Telemundónál, hanem zenei téren is számottevő sikereket ért el. Nem lepődnék meg, ha idővel a Televisa is lecsapna rá.

3. Angelique Boyer (22) (Rebelde, Alma de Hierro, Corazón Salvaje): a Rebeldében kezdte ő is, aztán jött egy-két izgalmas szerep, és mára már a főműsoridős sorozat juvenil szálának főszerepében az ország egyik kedvence lett. Angelique valóban kitűnő színésznő, és nem titkoltan ő is arra vágyik, hogy egy teljes értékű főszereppel ezt még inkább bizonyíthassa.

4. Roberto Manrique (31) (Dona Barbara, Victorinos): szintén egy telemundós arc, noha az ő jelenlétét a listán egy kicsit túlzásnak érzem, maximum a gyorsan elért főszerep lehet a háttérben a Victorinosban, de különösebben nagy jövőt én azért nem jósolnék neki.

5. Ana Brenda Contreras (23) (Juro que te amo, Sortilegio): őt is kevés tapasztalattal dobták be a Juro que te amo főhősnőjének, és meglepően jól teljesített, a Sortilegióban pedig “negatív oldalról” is bemutatkozhatott, viszont szerintem még egy-két tökösebb szerep elkell neki, amikkel valóban ki tudná vágni a rezet.

6. Carlos Ferro (26) (Rebelde, Más sabe el Diablo): telemundós társaihoz hasonlóan szintén egy jóképű srác, akire még sok jó dolog várhat az amerikai csatornánál, ha okosan választ szerepeket.

7. Ariadne Díaz (23) (Muchachitas como tú, Manana es para Siempre, Llena de Amor): a csúfos bukásként elkönyvelt 2007-es Muchachitas egyedüli érdeme Ariadne mélyvízbe dobása volt, hiszen a lány azóta sokrétű szerepekben bizonyította rátermettségét egy igazi főszerepre, mely a Llena de Amor főhősnőjének képében idén el is érkezett. A csinos és tehetséges Ariadne könnyen “úgy járhat”, mint elődje, Kate del Castillo, aki a ’92-es Muchachitasban szintén ezzel a szereppel került a legnagyobb sztárok közé.

8. William Levy (30) (Pasión, Cuidado con el ángel, Sortilegio): az biztos, hogy még jó ideig lesznek olyan novellák, melyek William Levy megnyerő külsejére fognak alapozni, de mivel William-en a színészi fejlődés jelei is egyre inkább megmutatkoztak az évek során, egy-két jó (esetleg negatív) szereppel a háta mögött akár a jövő Fernando Colungája is lehet.

9. Carmen Villalobos (27) (Sin senos no hay Paraíso, Ninos ricos, pobres padres): szintén a Telemundo felfedezettje, és egyik legkeresettebb fiatal színésznője. Nem csoda, hogy két főszerepe után a Televisa is szívesen látná a saját soraiban, például a Teresa címszereplőjeként, ami igen ideális belépő lenne Carmennek.

10. José Ron (29) (Juro que te amo, Los exitosos Pérez): ő a Código Postal-generáció egyértelmű alfahímje, akinek a vállalat azóta is szórja a jobbnál jobb szerepeket, legközelebb a Quisiera Amartéban tér vissza, és meggyőződésem, hogy ezt még több főszerep fogja követni.

11. Zuria Vega (21) (Alma de Hierro, Mar de Amor): Zuria társaihoz hasonlóan igen fiatalon megízlelhette a sikert, tavaly az év felfedezettjének választották, és ennek megfelelően első főszerepe sem váratott sokáig magára, a Mar de amorban is korrektül teljesít, ám van egy olyan érzésem, hogy ha ezt nem követik jobb szerepek erősebb sztorikkal, akkor a színésznő sajnos menthetetlenül el fog tűnni a süllyesztőben.

12. Erick Elías (30) (El Cuerpo del Deseo, Zorro, Tormenta en el Paraíso): ő is a Telemundónál kezde, majd 2007-ben kötött ki a Televisánál, ahol azóta is időről-időre felbukkan, legtöbbször főhősként. Körülbelül Valentino Lanús-szal említeném egy súlycsoportban, de az abszolút sztárságtól azért még ő is távol áll.

13. Malillany Marín (Hasta que el Dinero nos Separe): róla el tudom képzelni, hogy nem feltétlenül színészi adottságainak köszönheti a listára kerülését, sokkal inkább annak a ribi-szerepnek, amit Larrosa sorozatában estéről estére alakít.

14. Eugenio Siller (29) (Código Postal, Al Diablo con los Guapos, Mi Pecado): szintén a Código-eresztésből való potenciális főhősjelölt, egy-két főszerep még biztos áll előtte, pláne ha folytatja, amit megkezdett, és egyre inkább sikerül neki is kikupálódnia a szépfiú-szerepkörből.

15. Altair Jarabo (23) (Código Postal, Al Diablo con los Guapos, En Nombre del Amor, Mi Pecado, Llena de Amor): Altair generációja egyik legjobbja, és bár az Inocente de Ti óta szinte csak negatív szerepekben láttuk, azokban nagyon otthonosan mozog, az elkövetkezendő évek egyik kedvelt női főgonosza lehet belőle.

16. Alfonso Herrera (26) (Rebelde, Camaleones): ő elsősorban filmekben és tévésorozatokban teljesített jól, de elképzelhető, hogy telenovella-fronton is számíthatunk még tőle meglepetésre.

17. África Zavala (Peregrina, Código Postal, Cuidado con el ángel, Los exitosos Pérez): még ő is elég tapasztalatlan, de ha megtalálja végre egy karakteres szerep, belőle is lehet a fentiekhez hasonló reménység, és nem csak az a csinos pofi, amiben ma kimerül a személye.

18. Gonzalo García Vivanco (29) (Verano de Amor): noha őt is Pedro Damián fedezte fel, a Verano de Amor főszerepe szerintem még nem elég ok a listán való szereplésre.

19. Jacqueline Bracamontes (30) (Rubí, Heridas de Amor, Las tontas no van al Cielo, Sortilegio): talán előtte áll az egyik legfényesebb karrier, hiszen meggyőző és rendkívül csinos színésznő, és bár főszerepei közül eddig egyedül a Sortilegióról mondható el, hogy sikeres volt, biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy Jackie-t a főműsoridőben láthattuk.

20. Eleazar Gómez (23) (Rebelde, Las Tontas no van al cielo, Atrévete a Sonar): az ifjú színész még meglehetősen kölyökképű, így a főműsoridőre még neki is várnia kell, de a stúdiónak nem titkoltan tervei vannak Eleazarral, és egy-két kötelező kör után a fiatalos novellákban valószínűleg neki is eljön a nagy kiugrás lehetősége.

És akiket szerintem méltatlanul hanyagoltak a lista készítésekor:

1. Allisson Lozz (17) (Al Diablo con los Guapos, En Nombre del Amor): hihetetlen, hogy Allisson még mindig csak 17 éves, és már két világsikerű sorozat főszerepe áll a háta mögött. Ráadásul korához képest abszolút hihető a játéka, így szinte biztos, hogy még hallunk róla is.

2. Sebastián Zurita (22) (En Nombre del Amor, Corazón Salvaje): ő sem hozott szégyent a színészcsaládra, melybe született, és bár persze van hova fejlődnie, a Televisa úgy tűnik, elég szimpatikusnak tartja ahhoz, hogy a jövőben is potenciális főhős lehessen jópár novellában.

3. Jessica Coch (30) (Código Postal, Juro que te amo, Mi Pecado, Quisiera Amarte): Altair Jarabo mellett ő lehet korosztálya másik nagy negatív karakterszínésznője, még sokra viheti, ha bejön a gonosz szerep az új La Mentirában.

4. David Zepeda (35) (Acorralada, Sortilegio, Soy tu Duena): ő már nem olyan hihetetlenül fiatal, de újabban nagyon felkapott lett Mexikóban, olyannyira, hogy a nyakamat tenném rá, hogy a Soy tu Duena valószínűsíthető sikerei után beköszönt az első televisás főszerepe is.

5. Ferdinando Valencia (30) (Código Postal, En Nombre del Amor, Camaleones): szintén nagy reménység lehet, a Televisa rengeteget foglalkoztatja, így nem lenne meglepő, ha hamarosan őrá is rákacsintana a szerencse egy főműsoridős sorozat képében.

Ők azok tehát, akik a jövő meghatározó telenovella-főhősei lehetnek (ha valakit kihagytam volna, szóljatok!), a kérdés csupán annyi, hogy lehet-e manapság, a stúdiók közötti kiélezett versenyben olyan sikereket remélni, mint amik a ’90-es években jellemezték a Televisát, azaz egyáltalán elvárható-e, hogy a régiekhez hasonló új dívák szülessenek? Mondjuk-e majd azt tíz év múlva, hogy a 2010-es évek Maite Perroni vagy Allisson Lozz évei voltak? És a jelen szempontjából a legfontosabb kérdés: meddig húzható még ki a Lucero-Adela-Colunga-Yanez-éra, mikor fogják az előző évtized nagy nevei végleg hitelüket veszteni a főszerepekben?

Entry filed under: Egyéb.

“Llena de Amor” – ötödik promó “Soy tu Dueña” – újabb durvulós trailer

1 hozzászólás Add your own

 • 1. Dan  |  2018/12/04 - 02:08

  Érdekes cikk így 8,5 év távlatából. 🙂 vicces, hogy Bracamontes mennyire hátul volt a listán, Allisson Lozz meg fel se került. Mintha jövőbe látott volna a listát felállító személy és tudta volna, hogy a 2010-es évekre mindketten vissza vonulnak a soriktól :DD

  Jacky Bracamontesnek valószínűleg a Sortilegio volt az utolsó főműsoridős (és minden bizonnyal telenovellás) főszerepe, habár fajsúlyos szerepet kaphat még ha visszatér, de azt az utat, amit bejárhatott volna, 39 évesen már nem nagyon fogja. Nagy kár érte, mert én megnéztem volna mondjuk Echeverría helyett a LFDD-ban, Blanca Soto helyett a PEAM-ban, vidéki szarkeverős soriban, GG-novellában, később akár a Telemundonál Senora Aceroként…

  Allisson Lozz nagyobb szívfájdalmam, mondjuk ő tőle csak az ENDA-t láttam, de imádtam benne. Mekkora karrier várt volna rá… Kár, hogy így alakult. Sokkal tehetségesebbnek tartom mindkettőjüket, mint mondjuk Maite Perronit, akit amúgy kedvelek, de valahogy soha nem éreztem átütő erejű színésznőnek.

  Angelique Bayer előtt viszont le a kalappal. Az ő karrierje már Teresa előtt is látványos volt, azóta pedig gyakorlatilag mindent elért 30 éves koráig. A Tres veces Ana sem feltetlen szégyenfolt annak ellenére, hogy nem lett világsiker és nem hozták ki belőle a maximumot. Szerintem ebben Chava is hibás, hiszen a LQLVMR után Nesmat kötelezte a a QTPD-sal, ami aztán balul is sült el és ennek köszönhetően az Ana sem kapott elég előkészületet. De Angelique ügyes volt, mindhárom karaktere teljesen más volt, szerintem neki nincs miért szégyenkezni.

  Férfi fronton a helyzetről csak annyit, hogyha a Sorti után Levy nem Mejiaval áll össze és vesz pár leckét a színi suliban, simán lehetett volna a Telenovellák királya.

  Válasz

És te mit gondolsz?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Kérdezz-felelek

Jelenleg Mexikóban

17:00: Despertar contigo
19:00: Vino el amor
20:00: Tres veces Ana
21:00: Mujeres de negro
22:00: Yago

Hamarosan Mexikóban

október 31. Sin rastro de ti (21:00)
november 21. La candidata (21:00)

Archívum